Rusija će na vojnom sajmu “ARMY-2021” predstaviti 50 novih oružanih sustava

Obrambene tvrtke integrirane u rusku državnu tehnološku korporaciju Rostec predstavit će 50 najnovijih oružanih sustava na međunarodnom vojno-tehničkom sajmu “Army 2021”, rekao je zamjenik predsjednika uprave Rosteca, Dmitri Lelikov, prenosi ruski TASS.

“Sveukupno ćemo izložiti više od 1000 eksponata, uključujući 50 naših najnovijih sustava”, rekao je izvršni direktor Rosteca na sastanku za strane vojne diplomate koje je u četvrtak održalo rusko ministarstvo obrane.

Novo naoružanje koje će Rostec prezentirati na sajmu uključivat će borbeni avion Su-57E, izvoznu verziju ruskog lovca pete generacije Su-57, rekao je Lelikov.

Također, predstavnik Rosteca tvrdi: “Prvi put ćemo pokazati nekoliko malokalibarskog oružja, na primjer, mitraljez Kalašnjikov PPK-20 sa skraćenom cijevi. Također ćemo predstaviti jurišnu pušku AK-12 SP stvorenu za snage specijalnih postrojbi”.

Tvrtka Ruselectronics po prvi će put demonstrirati izvoznu verziju automatiziranog izviđačkog sustava “Penicilin”, rekao je izvršni direktor Rosteca. “Novi princip  toplinskog i akustičkog izviđanja omogućuje ovom sustavu da s velikom točnošću locira položaje neprijateljskih topničkih snaga”, rekao je Lelikov. Sustav “Penicilin” radi do temperature od -50 °C, pa je funkcionalan i za polarno ratovanje.

Na sajmu naoružanja, tvrtka Splav predstavit će vozilo za postavljanje mina na daljinsko upravljanje koje je dizajnirano za djelovanje na otvorenom terenu, ali i u utvrđenim područjima, rekao je izvršni direktor Rosteca.
U kategoriji streljiva pokazat ćemo nove protuoklopne rakete sposobne probiti oklopne ploče debele čak 110 cm. Imaju domet od 10 km. Dostupna je i mogućnost lansiranja tog projektila iz helikoptera”, dodao je Lelikov.

“Zasebno ćemo predstaviti najnovije inovacije u tehnologiji bespilotnih letjelica”, naglasio je. Konkretno, ruski proizvođač helikoptera Helicopters demonstrirati će lakšu bespilotnu letjelicu BAS-200 s rotacijskim krilima. Dron može razvijati brzinu od 160 km/h i nositi teret do 50 kg. Bespilotna letjelica može obavljati više funkcija, uključujući nadgledanje terena, isporuku tereta, pretraživanje, ali i poljoprivredne operacije”, rekao je izvršni direktor Rosteca. No, ovaj dron će imati i još jednu nevojnu funkciju. “Zajedno s ruskom poštom pokrećemo projekt korištenja ovog drona za isporuku tereta u teško dostupna područja”, rekao je Lelikov.

Unatoč sankcijama i geopolitičkim tenzijama, postoji međunarodni interes za naoružanje koje proizvodi Rostec, tvrdi, očekivano marketinški, njihov predstavnik.

Komentari

komentar

You may also like