Rusija će održati vojne vježbe pored ukrajinske granice

Stotine pripadnika ruskih padobranskih postrojbi održat će ovaj tjedan vježbe pored ukrajinske granice, navodi danas novinska agencija Interfax prenoseći rusko ministarstvo obrane. Vježbe se ne događaju slučajno, već uslijed sukoba između Moskve i Zapada zbog ukrajinskih težnji prema NATO-u.

Oko 1200 padobranaca i više od 250 vozila i zrakoplova sudjelovat će u vježbi koja će biti podijeljena između poligona na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. i obližnje pokrajine Krasnodar.

Vježbe počinju danas na vojnom poligonu Opuk na Krimu. Kako je preciziralo rusko Ministarstvo obrane, vojnici će uvježbavati gađanje protuzračne obrane, zaštitu od zračenja, kemijskih i bioloških napada, čišćenje mina na terenu i zaštitu osoblja od napada zrakoplova i bespilotnih letjelica. “Postrojbe će izvršavati zadaće gađanja i gađati ciljeve na različitim udaljenostima”, priopćio je ured za medije Ministarstva obrane. Padobranci će tijekom vježbi uvježbavati i zračno-jurišne operacije uz pomoć helikoptera kako bi “zatvorili” osvojeno područje i osigurali brzo napredovanje glavnih snaga, koje će se provoditi uz vatrenu potporu vojnog zrakoplovstva (Mi-35). U međuvremenu, vježbe na poligonu Rayevsky u blizini Novorossiyska počet će 24. prosinca. Padobranci će vježbati vještine ratovanja na kratkim udaljenostima, kao i izviđačke i udarne operacije  topničkih sustava 2S9 ‘Nona’, precizirao je ured za medije.

Interfax navodi ministarstvo koje je reklo da će snage simulirati zauzimanje područja u sklopu vojne operacije. Rusija je nagomilala desetke tisuća vojnika na ispostavama u blizini Ukrajine i zahtijeva da Ukrajina ne bude primljena u NATO te da ni ondje niti u susjednim zemljama ne bude raspoređeno NATO-ovo oružje.

S druge strane, Ukrajinske vojne snage izvele su borbene vježbe s protutenkovskim projektilima američke proizvodnje Javelin u području sukoba sa separatistima u istočnoj Ukrajini dok su napetosti s Rusijom visoke, objavio je jučer ukrajinski televizijski kanal Dom.

Komentari

komentar





You may also like