Rusija će pomoći Bjelorusiji ako ova od nje to zatraži

Proteklih se dana održao neuobičajeno veliki broj telefonskih razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka. Naravno, to je posljedica nastalog složenog stanja i masovnih prosvijeda u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora 9. kolovoza, na kojima je, prema rezultatima središnje izborne komisije koje oporba ne priznaje, premoćno pobijedio dosadašnji predsjednik Lukašenko s osvojenih 80% glasova. Osim načelnih izjava o sadržaju razgovora dvaju čelnika, prenešenih od strane njihovih glasnogovornika, njihovi detalji nisu objavljeni.

Danas je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov izjavio kako će Moskva pružiti pomoć u rješavanju situacije u Bjelorusiji, ako to bude želio Minsk. „Mi se nikako i na bilo koji način ne želimo miješati i davati bilo kakve ocijene razloga zbog kojih se podižu ove ili one optužnice u Bjelorusiji. To je potpuno suverena stvar Bjelorusije“, naglasio je Peskov.

Pretpostavljamo kako je Peskov pritom imao u vidu jučerašnju vijest o podizanju kaznene prijave bjeloruskog tužiteljstva protiv osoba uključenih u „protuustavno“ formiranje oporbenog koordinacijskog vijeća, koje „podriva nacionalnu sigurnost“ i smo sebi stavlja ulogu i cilj za posredovanje između vlade i javnosti, „što nije predviđeno zakonom“. Više o tome možete pročitati na poveznici ispod teksta.

Bjelorusija podiže kaznenu prijavu zbog osnivanja oporbenog Koordinacijskog vijeća

 





 

Komentari

komentar





You may also like