Rusija će pomoći Srbiji u plaćanju plina u rubljama, ali ne i Bugarskoj koja joj je „neprijateljska država“

Moskva će pokušati riješiti probleme koje Srbija ima u vezi s plaćanjem plinskih ugovora u ruskim rubljama, ali Bugarskoj, koja je postala neprijateljska država za Rusku Federaciju, prelazak na rublje će uistinu stvoriti probleme, izjavio je u četvrtak, 24. ožujka, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u pravu, ovo bi uistinu mogla biti problematična situacija”, kazao je Peskov. „Bugarska je u ovom slučaju napravila neprijateljske korake, neprijateljske korake prema Rusiji. Stoga će morati kupiti plin za rublje, htjela to ili ne, sviđalo joj se to ili ne. Međutim, to se ne odnosi na Srbiju. To je problem koji treba riješiti i, naravno, briga Srbije će nam biti na prvom mjestu”, kazao je Putinov glasnogovornik.

Ta je izjava uslijedila dan nakon što je ruski čelnik Vladimir Putin objavio kako je donio odluku o uvođenju plaćanja isporuka ruskog plina Rusiji neprijateljskim državama (SAD. EU) u ruskoj valuti rubljama, a zabranio plaćanje u dolarima i eurima.

Općenito, uvjeti plaćanja plinskih ugovora u rubljama bit će razjašnjeni kako se budu uspostavljali kontakti s kupcima ruskih energenata, kazao je dalje Peskov.

“Predsjednik je jučer zadužio da se u roku od tjedan dana izradi mehanizam i stvore uvjeti da se ovo plaćanje izvrši u rubljama. Kako budu uspostavljeni kontakti s kupcima plina, pošto im budu objašnjeni uvjeti plaćanja u rubljama, moći će formulirati svoj stav. Pričekajmo taj trenutak“, kazao je glasnogovornik Kremlja.

Ovoj vijesti možemo dodati i onu koju je objavio ugledni britanski poslovni medij The Financial Times. Naime, on navodi kako bi bojkot ruske nafte mogao njene cijene dovesti na razinu veću od 200 dolara za barel.





Neki stručnjaci smatraju da su ruske zalihe „crnog zlata“ za Europu zauvijek izgubljene, piše FT. Istodobno, američka industrija nafte iz škriljevca neće moći priskočiti u pomoć, navode pojedini ugledni svjetski trgovci naftom.

Tako Pierre Andurand, jedan od najpoznatijih hedge managera, navodi  da će opskrba ruske nafte Europi nakon Putinove operacije u Ukrajini potpuno prestati, što će, pak, dovesti do dugoročnih promjena na svjetskim energetskim tržištima. On kaže kako vjeruje „da smo zauvijek izgubili ruske opskrbe Europe” i da bi ove godine nafta mogla ići i na više od 250 dolara po barelu.

Daniel House, viši trgovac sirovom naftom u houstonskom odjelu azerbajdžanske nacionalne naftne kompanije Socar, izjavio je kako je malo vjerojatno da će američka industrija nafte iz škriljaca spasiti stanje jer ne uspijeva dovoljno povećati proizvodnju da snizi cijene.





Ovakvo stanje najteže će pogoditi male i siromašne zemlje svijeta.

Komentari

komentar

You may also like