Rusija će povećati vojnu suradnju s Venezuelom

Nakon početnih snažnih američkih prijetnji Venezueli od kraja siječnja do početka svibnja ove godine i uvedenih snažnih gospodarskih sankcija protiv vlade u Caracasu, stanje i pozornost svjetskih medija oko te zemlje naglo je splasnulo nakon neuspjelog prvosvibanjskog vojnog prevrata kojeg je samo dan ranije otvoreno najavljivao oporbeni čelnik Juan Guaido. U međuvremenu se u Norveškoj „u tišini“ održavaju pregovori vladinih i oporbenih predstavnika te zemlje, do sada ne urodivši bilo kakvim konkretnim plodom.

Ovakvo političko i medijsko „zatišje“ po pitanju Venezuele „remeti“ današnja vijest iz Rusije. Tamošnji državni izvoznik naoružanja, tvrtka „Rosoboroneksport“ (inače pod američkim sankcijama), objavio je kako namjerava proširiti vojno-tehničku suradnju s Venezuelom, neovisno o priopćenjima zapadnih medija o smanjenju broja ruskih vojnih stručnjaka u toj zemlji. U priopćenju iz te tvrtke navodi se kako će ona, i druge ruske organizacije koje sudjeluju u vojnoj suradnji između dviju država, i dalje „ostati privržena smijeru jačanja suradnje s Ministarstvom obrane i drugim državnim institucijama Venezuele“. Posebna se pozornost stavlja na „izvršenje sporazuma o osnivanju vojnih tvrtki u Venezueli, kao i obuci stručnjaka i opsluživanju već isporučene tehnike“.

Američki medij The Wall Street Journal prethodno je, pozivajući se na izvor iz američkog Ministarstva obrane, priopćio kako je Rusija  počela povlačiti svoje vojne instruktore iz Venezuele. Tako je, prema navodima WSJ, ruska tvrtka „Rosteh“ – odgovorna za obuku venecuelanskih vojnih stručnjaka – smanjila broj svojih savjetnika s tisuću na nekoliko desetaka osoba.

Međutim „Rosteh“ je objavio kako „sastav predstavništva ostaje nepromjenjen mnogo godina“. „Što se tiče tehničkih stručnjaka, oni povremeno dolaze u zemlju radi remonta i opsluživanja ranije dostavljene tehnike. Danas se, npr., završava tehnički rad na opsluživanju grupe zrakoplova“, izvjestio je predstavnik ruske tvrtke (info: Interfax). „Brojevi, koji se navode u članku The Wall Street Journala oko prisustva djelatnika „Rosteha“ u Venezueli preuveličani su desetke puta“, navodi predstavnik „Rosteha“.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like