Rusija: Čečenske specijalne postrojbe provode ofenzivu u istočnoj Ukrajini

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da skupina čečenskih specijalnih postrojbi “Ahmat” provodi ofenzivu u blizini Marjinke, grada u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck, prenosi Reuters.

Zajedno s plaćeničkom skupinom Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina, postrojbe iz ruske Čečenije bile su jedna od glavnih pokretačkih snaga iza ofenzive Moskve u Ukrajini. Zapovjednik Ahmata Apti Alaudinov rekao je u četvrtak da su njegove postrojbe premještene u “drugo područje” u pripremi za protuofenzivu, ali nije rekao gdje su borci ni kamo idu.

Za razliku od Prigožina, koji je više puta kritizirao rusko vojno vodstvo, čečenski vođa Ramzan Kadirov nedavno se suzdržao od ponavljanja kritika na račun ministarstva obrane. Članovi dviju skupina otad su se otvoreno prepirali, a jedan Kadirovljev bliski saveznik opisao je Prigožina u četvrtak kao blogera koji cijelo vrijeme komentira probleme.

Kadirov je objavio u četvrtak da je Ahmat oslobodio 70 posto teritorija Marjinke, grada u regiji Doneck. “Jurišni odredi imali su zadatak potisnuti neprijatelja kako bi zaštitili civilno stanovništvo. Borbe nisu lake. Neprijatelj je poslao dovoljno ozbiljne snage da zadrži svoju poziciju”, objavio je Kadirov na Telegramu, prenosi Tanjug. Dodao je da situaciju prati ruski predsjednik Vladimir Putin koji se raspitivao o detaljima i toku ofenzive. “Ovakva pažnja šefa države ukazuje na veliku odgovornost za ispunjavanje postavljenih ciljeva. Siguran sam da će naši borci izvršiti zapovijedi bez gubitaka i na vrijeme”, poručio je Kadirov.

Ukrajina odbija nove zračne napade dok se Moskva bori s prekograničnim napadima

Ukrajina je tijekom noći odbila 36 ruskih zračnih napada u glavnom gradu i oko njega, dok su ruski borci koji podržavaju Kijev objavili da se već drugi dan bore s ruskim snagama unutar Rusije, razmjenjujući odgovornost s Moskvom za smrt dvoje civila.





Rusija je pokrenula oko 20 valova napada na Kijev od početka svibnja; napada za koje vlada kaže da se čine usmjerenim na ometanje priprema Ukrajine za veliku protuofenzivu kojom bi se pokušala okončati ruska invazija.

Dijete je jedno od dvoje ljudi ozlijeđenih od krhotina koje su pale u regiji izvan ukrajinske prijestolnice dok je protuzračna obrana oborila, kako su zračne snage u petak objavile, 15 ruskih krstarećih projektila i 21 bespilotnu letjelicu. “Okupatori ne prestaju s pokušajima teroriziranja glavnog grada Ukrajine udarnim bespilotnim letjelicama i projektilima”, navodi se.

Ruski dužnosnici izvijestili su o prekograničnom granatiranju iz nekoliko područja sjeverne Ukrajine u petak, što je najnoviji pokazatelj da Kijev počinje izlaziti izvan svojih granica nakon više od 15 mjeseci sveobuhvatnog ruskog napada, piše Reuters.





Guverner ruske oblasti Belgorod rekao je da su dvije osobe poginule, a dvije ozlijeđene kada su ukrajinske snage granatirale cestu u gradu Maslova Pristan blizu ukrajinske granice. “Fragmenti granata pogodili su automobile koji su prolazili. U jednom od njih bile su dvije žene. Preminule su od zadobivenih ozljeda na licu mjesta”, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

Rusija je u četvrtak priopćila da je odbila drugi pokušaj upada u regiju Belgorod u nešto više od tjedan dana od strane, kako kaže, proukrajinskih militanata. Ukrajina negira umiješanost.

Legija Sloboda Rusije okrivila je Rusiju za granatiranje na Telegramu, dok je objavila slike, kako je rekla, jednog od njenih tenkova u obližnjem ruskom selu Novaja Tavolžanka i vojnika koji su se sklonili iza zida tijekom pucnjave. “U blizini Tavolžanke neprijatelj je uništio automobil Renault s civilima, zamijenivši ga za automobil s našom diverzantskom skupinom. Najmanje su dva civila ubijena, a to je izravna posljedica neprofesionalizma Putinove vojske”, objavila je grupa na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Skupina sebe opisuje kao Ruse koji se bore protiv vlade predsjednika Vladimira Putina za stvaranje Rusije koja bi bila dio “slobodnog svijeta”. Zajedno s Ruskim dobrovoljačkim korpusom koji je osnovao krajnje desničarski ruski nacionalist, navodi se da ruski dobrovoljci napadaju vlastitim snagama, a ne po nalogu Ukrajine.

Putin je svom Vijeću sigurnosti u petak rekao da “neprijatelji” sve više pokušavaju destabilizirati Rusiju. “Moramo učiniti sve što možemo kako bismo bili sigurni da im ni pod kojim okolnostima to neće biti dopušteno”, rekao je Putin.

Kineski izaslanik za Ukrajinu: “Prestanite slati oružje na bojno polje”

 

Komentari

komentar

You may also like