Rusija dodaje 9,5 milijardi dolara u fond za hitne slučajeve

Ruska vlada dodala je 551,4 milijarde rubalja (9,5 milijardi dolara) u svoj fond za hitne slučajeve u četvrtak dok Kremlj pojačava svoj paket poticaja u pokušaju da zaštiti gospodarstvo od utjecaja zapadnih sankcija i njegovih akcija u Ukrajini, izvještava Reuters.

“Sredstva će se dijelom koristiti za provedbu mjera usmjerenih na osiguranje stabilnosti gospodarskog razvoja u uvjetima vanjskih ograničenja”, stoji u priopćenju Vlade u kojem je najavljena novčana injekcija. Povećanje rezervi došlo je od dodatnog profita ostvarenog od vitalnog ruskog izvoza nafte i plina, koji, unatoč zapadnim sankcijama, u proračun dnevno donosi stotine milijuna dolara

Zapadne zemlje udarile su Rusiju neviđenim paketom sankcija, uključujući zamrzavanje oko polovice – ili 300 milijardi dolara – zlatnih i deviznih rezervi središnje banke nakon što je Moskva 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u, kako naziva, “specijalnu vojnu operaciju”. Rusija je prethodno usmjeravala dobit od nafte i plina u svoj državni fond od 198 milijardi dolara, ratni kovčeg za kišne dane namijenjen financiranju velikih investicijskih projekata. No, fond za hitne pričuve fleksibilniji je ‘lonac’ gotovine, koji vladi omogućuje da nadoknadi vlastiti deficit, podrži socijalne izdatke kao što je nedavno hitno povećanje mirovina i reagira na nadolazeću gospodarsku krizu. Ruska je vlada u svibnju istom fondu dodala 791,6 milijardi rubalja (13,56 milijardi dolara).

Rusko gospodarstvo spremno je za najveću recesiju u više od dva desetljeća jer se suočava s onim što je Institut za međunarodne financije nazvao “potpunim raspadom tridesetogodišnjeg ulaganja” koji bi mogao izbrisati petnaestogodišnje ekonomske dobitke.

Kremlj je već počeo raspoređivati ​​svoje resurse za podršku najvećim poduzećima u zemlji u pokušaju ublažavanja ekonomske krize u kojoj je inflacija već porasla na najvišu razinu u dva desetljeća, a predviđa se i da će zarada kućanstava pasti u narednim mjesecima. U svibnju je vlada ubrizgala 4 milijarde dolara Ruskim željeznicama, najvećem poslodavcu u zemlji, i obećala 1,75 milijardi dolara za državnu zračnu tvrtku Aeroflot.

 





Komentari

komentar

You may also like