Rusija dovodi bojnu za elektroničko ratovanje blizu ukrajinske granice

Ruska vojska rasporedila je novu bojnu za elektroničko ratovanje u Belgorodskoj regiji, blizu granice s Ukrajinom, što će “skratiti vrijeme potrebno za dobivanje potrebnih informacija o vojnim kretanjima”, otkriveno je u utorak. Najavljen od strane Zapadnog vojnog okruga, jedne od pet ruskih administrativnih jedinica vojske, novi bataljun je naoružan s više različitih vozila dizajniranih za elektroničko ratovanjei presretanje, kao što je Borisoglebsk 2, dizajniran za ometanje komunikacijskih i GPS sustava, i prijenosna stanica Zhitel za ometanje komunikacija, piše ruski RT.

“Zasebna bojna za elektroničko ratovanje pridružila se motoriziranoj streljačkoj diviziji Visla iz Zapadnog vojnog okruga. Nove vojne jedinice raspoređene su u Belgorodskoj regiji”, piše u službenom priopćenju za javnost.

Prema riječima generala Aleksandra Žuravljeva, bojna će “značajno povećati izviđačke i obavještajne sposobnosti postrojbe”. Osim što je zapovijedao Zapadnim vojnim okrugom, Žuravljev je poznat po vođenju ruskih snaga u tijekom rata u Siriji. Regija Belgorod, gdje je smještena bojna za elektroničko ratovanje, graniči s Ukrajinom. Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, udaljen je manje od sat vremena od granice.

Novo raspoređivanje dolazi u trenutku kada je Rusija optužena za planiranje invazije na Ukrajinu, a zapadni mediji i političari sugeriraju da je vojni napad jako blizu. Kremlj je više puta odbacio ovu optužbu, navodeći da Rusija jednostavno premješta vlastitu vojsku po vlastitom teritoriju. Premještaj se također podudara sa zajedničkim vježbama Saveza Rusije i Bjelorusije zvanim “Resolve 2022”. Postrojbe iz cijele Rusije trenutno se prebacuju u saveznički Bjelorusiji, uoči velikih zajedničkih vježbi koje bi trebale početi 10. veljače. Američko Državno tajništvo sugerira je da bi vježbe mogle biti izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Komentari

komentar





You may also like