Rusija Francuskoj: Afrika može govoriti sama za sebe, ne treba ‘posredničke usluge’ Pariza

Afrika može govoriti sama za sebe, ali kada Francuska pokušava govoriti u ime Afrike, to odražava njezin neokolonijalistički mentalitet, kazala je u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za novinare, prenosi Anadolu.

Komentirajući izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji tvrdi da Moskva vodi “predatorsku politiku” u Africi, Maria Zakharova poručila je je danas da su sve zemlje suverene i neovisne i da imaju pravo voditi vlastitu politiku, unutarnju i vanjsku, te imaju pravo razvijati bilateralne veze. “Ne razumijemo zašto službenik u Parizu govori u ime afričkog kontinenta. Afrički kontinent ima svoj vlastiti glas. A naša je zemlja pomogla afričkim državama da dobiju taj glas i razviju ga”, rekla je. “Afričke zemlje i kontinent imaju pravo govoriti za sebe, s pravom razvijati odnose s onima s kojima to žele. Za to im ne trebaju posredničke usluge Francuske”, istaknula je. Dodala je kako su afričke zemlje predugo trpjele “kolonizatore” na svojim teritorijima, a sada uživaju u slobodi i suverenom odlučivanju.

Zakharova se osvrnula na izjave Kena McCalluma, glavnog ravnatelja britanske špijunske agencije MI5, koji tvrdi da su 400 od 600 ruskih diplomata protjeranih iz Europe bili “špijuni”, te je pritom pozvala novinare da pitaju britansku stranu, uključujući veleposlanstvo zemlje u Moskvi, koliko britanskih obavještajaca, špijuna i regrutiranih agenata radi u Rusiji. “Koliko ljudi, povezanih s britanskom obavještajnom službom, predstavnika britanske obavještajne službe, koje je regrutirala i plaća britanska obavještajna služba, radi na teritoriju Ruske Federacije?”, upitala je. “Prije nego što govorite o drugima, recite o sebi”, poručila je Zakharova.

Šef britanske obavještajne službe: Europa je ove godine protjerala 400 ruskih špijuna

 





Komentari

komentar

You may also like