Rusija gađa Ukrajinu sve moćnijim projektilima: hipersonični Kinžal i krstareći Kalibr

Rusija je gađala Ukrajinu krstarećim raketama s brodova u Crnom i Kaspijskom moru i lansirala hipersonične rakete iz krimskog zračnog prostora, objavilo je rusko ministarstvo obrane u nedjelju.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov je rekao da je Rusija gađala ukrajinsku vojnu infrastrukturu u subotu navečer i u nedjelju ujutro. “Krstareće rakete Kalibr lansirane su iz Crnog mora prema postrojenju u gradu Nižinu, u kojem se popravljaju ukrajinska oklopna vozila oštećena u borbama”, rekao je Konašenkov, prenijela je agencija Reuters.

Rusija je lansirala krstareće rakete Kalibr iz Kaspijskog mora i hipersonične rakete Kinžal (Bodež) iz krimskog zračnog prostora kako bi uništila skladište goriva koje koristi ukrajinska vojska, dodao je Konašenkov. Prema agenciji AFP radi se o skladištu goriva u regiji Mikolajiva. Prema ministarstvu, uništena meta bila je “glavni izvor opskrbe gorivom za ukrajinska oklopna vozila” raspoređenih na jugu zemlje. Rusija je također pogodila ukrajinski vojni centar, gdje su smješteni strani dobrovoljci u regiji Žitomir, 150 km zapadno od Kijeva. U napadu je ubijeno više od 100 (ukrajinskih) specijalaca i stranih plaćenika, priopćilo je rusko ministarstvo. Kalibr se koristi od sredine 90-tih. Postoje inačice projektila za lansiranje s broda, s podmornica i iz zraka, te varijante za protubrodsku, protupodmorničku i kopnenu upotrebu. Zadnja verzija (3M-14/3M-14T) ima domet od 2500 km i nosi oko 500 km bojeve glave, bilo nuklearne ili konvencionalne. Jučer korišteni Kinžal je mnogo brži projektil, a također može biti pretvoren u nuklearnu prijetnju.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do smrti tisuća ljudi, a raseljeno ih je više od 3 milijuna. Također, pojavio se strah od sukoba između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, dviju najvećih nuklearnih sila u svijetu. Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je “posebna vojna operacija” u Ukrajini bila potrebna jer je SAD koristio Ukrajinu kako bi prijetio Rusiji, a Rusija je od “genocida” morala zaštititi stanovništvo u Ukrajini, koje govori ruski jezik. Ukrajina kaže da se bori za vlastiti opstanak i da su Putinove tvrdnje o genocidu besmislica. Zapad je uveo sankcije Rusiji, za koje Kremlj kaže da predstavljaju objavu gospodarskog rata SAD-a i njegovih saveznika.

Komentari

komentar
You may also like