Rusija gomila rezerviste iz cijele zemlje u blizinu Ukrajine?

Rusija premješta rezervne snage iz cijele zemlje i gomila ih u blizini Ukrajine za buduće ofenzivne operacije, objavila je jutros britanska vojna obavještajna služba.

Velik dio novih ruskih pješačkih postrojbi vjerojatno se raspoređuje s oklopnim vozilima MT-LB koja su dugo bila na skladištima. Ta vozila postaju njihov primarni transport, objavilo je preko Twittera britansko Ministarstvo obrane u redovnom biltenu. “Dok su MT-LB ranije bili u službi kao potpora na obje strane, Rusija ih je dugo smatrala neprikladnima za većinu transportnih uloga pješaštva na prvoj liniji. Izvorno je vozilo dizajnirano 1950-ih za povlačenje topništva, ima vrlo ograničen oklop i ima samo mitraljez za napade. Nasuprot tome, većina ruskih prvih jurišnih postrojbi u veljači je opremljena borbenim vozilima pješaštva BMP-2, s oklopom debljine do 33 mm i snažnim automatskim topom od 30 mm i lanserom protutenkovskih projektila”.

Ruski veleposlanik u Londonu Andrej Kelin rekao za Reuters da će ruske snage zauzeti ostatak Donbasa u istočnoj Ukrajini i da je malo vjerojatno da će se povući s južne obale. Ukrajina će na kraju morati sklopiti mirovni sporazum ili “nastaviti kliziti niz ovo brdo” u propast, rekao je.

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o teškom ruskom granatiranju gradova i sela na prvim linijama u istočnoj regiji Donbas uoči očekivanog prodora radi osvajanja teritorija. Pavlo Kirilenko rekao je da je prema “preliminarnim informacijama” došlo do raketnog napada na grad Družkivka. Gađan je i Slovjansk. Ruska vojska je također gađala željezničku stanicu u mjestu Kasiv Jar, rekao je guverner, gdje je nekoliko ljudi ozlijeđeno. Preko noći je napadnut i grad Hirnik gdje su presječeni su električni vodovi. Pod vatrom su i dijelovi Svitlodara. “Jedini ispravan izlaz je evakuacija!”, napisao je Kirilenko u objavi na Telegramu.

Komentari

komentar

You may also like