Rusija gradi novu vojnu bazu u Siriji, kraj Palmire

Ruska vojska u Siriji priprema se za izgradnju “trajne vojne baze” u blizini povijesnog grada Palmire (arb. Tadmor) u regiji Homs, u središtu zemlje. O tome jučer izvješćuje sirijski medij Zaman Al-Wasl.

Ukupna površina koja se priprema za kompleks buduće ruske vojne baze iznosi oko 37 hektara, a u njezinom susjedstvu nalazi se skladište oružja sirijskog ratnog zrakoplovstva, navodi spomenuti medij.

Podsjećamo: Rusija u Siriji ima dvije stalne vojne baze – pomorsku, u gradu Tartusu na sjeverozapadnom dijelu sirijske sredozemne obale; i zrakoplovnu bazu Hmeymim, pokraj grada Latakije u istoimenoj sjeverozapadnoj regiji. Spomenutu pomorsku bazu, koja je u Siriji djelovala još iz vremena SSSR-a kao vojno-tehnički punkt za opsluživanje ruskih (ranije sovjetskih) vojnih brodova u Sredozemnom moru, rusko Ministarstvo obrane namjerava teritorijalno proširiti i modernizirati – odnosno osposobiti za uplovljavanje velikih brodova uključno i atomskih podmornica.

Osim ove dvije „klasične“ vojne baze, ruska vojska u Siriji otvorila je i niz manjih baza – tzv. nadzornih točaka na sjeveru te zemlje, poglavito nakon kratkotrajnog povlačenja američke vojske iz Sirije uoči turske vojne operacije Izvor mira na njenom sjeveru (istočno od Eufrata), iz listopada 2019. godine. Tada su ruske snage ušle i u pojedine, od Amerikanaca napuštene vojne baze i tu ostale. Američka vojska ubrzo nakon toga djelomično se vratila u Siriju, ali više ne na prostore iz kojih se prethodno povukla, već glavninom južnije, u regiju Deir Ez-Zor istočno od Eufrata, i to u zone u kojima se vrši eksploatacija nafte i koje su pod nadzorom pretežito kurdskih snaga SDF-a.

Spomenuta najava o otvaranju nove vojne baze u Palmiri (vijest još nije potvrđena s ruske strane), nedvojbeno će značiti i jačanje i olakšavanje ruskog vojnog položaja i borbenog djelovanja u toj zemlji, prije svega u zonama južno i istočno od tog grada od goleme povijesne važnosti  – potpuno devastiranog od strane džihadista „Islamske države“ tijekom 2014. i 2015. godine.

Komentari

komentar





You may also like