Rusija Gruzijcima obnovila bezvizni režim, ukinuta zabrana letova

Rusija je u srijedu obnovila bezvizni režim za državljane Gruzije i ukinula zabranu izravnih letova između dvije zemlje uvedenu 2019. godine, prema izvršnoj uredbi objavljenoj na službenim stranicama ruske vlade, prenosi Reuters.

Ruski ministar prometa rekao je u priopćenju da će ruske zračne kompanije sedam puta tjedno letjeti između Moskve i Tbilisija. Rečeno je da je Rusija željela “olakšati uvjete komunikacije i kontakata između ruskih i gruzijskih državljana.” Taj korak predstavlja naglo zatopljenje odnosa između Moskve i Tbilisija, koji su u bivšem Sovjetskom savezu bili među najzategnutijima, no zadnjih godina popravljaju se kako se gruzijska vladajuća stranka trudi ne uvrijediti Moskvu.

U Rusiji je na snazi bezvizni režim za građane većine bivših sovjetskih republika, no Moskva je nametnula vize Gruzijcima 2000. godine, navodeći kao razlog rizik od terorizma u regiji Sjevernog Kavkaza. Moskva je zabranila izravne letove u Gruziju 2019. godine, nakon antiruskih prosvjeda.

Gruzija Rusima dopušta bezvizni pristup i puna radna prava do godine dana, što je zemlju učinilo jednom od glavnih destinacija za Ruse koji su napustili svoju zemlju od početka rata u Ukrajini. Moskva i Tbilisi nemaju službenih diplomatskih odnosa od 2008. godine, kad su kratko ratovali zbog Južne Osetije, odmetnute gruzijske regije koju podupiru Rusi.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, čija je dužnost uvelike ceremonijalna i koja je iznova optuživala vladajuću stranku Gruzijski san zbog veza s Moskvom otkad je uz stranačku podršku dobila mandat 2018. godine, napisala je na Twitteru da je ruski potez “provokacija”. Liberalizacija viznog režima “neprihvatljiva” je dok traje ruska invazija Ukrajine, poruila je Zurabišvili.

U gruzijskom društvu i dalje vlada snažno antirusko raspoloženje sa stotinama tisuća Gruzijaca koji žive kao izbjeglice nakon bijega iz Južne Osetije i Abhazije, još jedne separatističke regije koju podupiru Rusi. Međutim, vlada je izbjegavala zauzimanje pretjerano antiruskog stava od početka ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini 24. veljače 2022. te je odbila Rusiji nametnuti sankcije. Rusija je pohvalila gruzijski stav po pitanju rata, opisavši ga kao “uravnotežen”, no taj isti stav narušio je odnose s Europskom unijom, kojoj bi se mnogi Gruzijci željeli pridružiti.





Gruzijski premijer poručio Zelenskom da se ne miješa u politiku njegove zemlje

Komentari

komentar





You may also like