Rusija i Bjelorusija dogovorile još jaču energetsku i ekonomsku suradnju

Čelnici Rusije i Bjelorusije dogovorili su u jučer uspostavu zajedničkog tržišta plina i nafte  te produbljivanje gospodarske integraciju dvije zemlje suočene s gospodarskim sankcijama Zapada koje smatraju neopravdanim, piše Reuters.

Sporazum, postignut nakon razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, novi je izraz podrške Lukašenku od strane Putina. Kritičari Lukašenka optužuju da je prošle godine silom ugušio prosvjede protiv svoje vlasti i protiv, kako kaže oporba, namještenih izbora.

Zapad je Bjelorusiji uveo sankcije zbog cenzure i nasilnog obračuna s oporbom, a Rusiji zbog politike prema Ukrajini.

Te dvije države su već dugo u formalnom državnom savezu, a razgovarale su o daljnjoj integraciji. To je kod bjeloruske oporbe potaknulo strahovanja da će Lukašenko ustupiti još suvereniteta u zamjenu za podršku Kremlja koju Lukašenko treba zbog sukoba sa Zapadom.

Putin i Lukašenko su na konferenciji za medije rekli da su dogovorili 28 planova integracije koji obuhvaćaju zajednički pristup u makroekonomskim politikama, uključujući monetarnu politiku, porezne i carinske propise.

Također su najavili planove za integraciju njihovih tržišta energenata.





Putin je rekao da će dvije zemlje do prosinca 2023. potpisati dokument o zajedničkom tržištu plina te zaključiti slične sporazume za naftu i električnu energiju.

Također je najavio da će Rusija do kraja 2022. Bjelorusiji dati 630 do 640 milijuna dolara zajma. On je rekao da se dvije zemlje usredotočuju na ekonomsku integraciju prije možebitne političke integracije.

Razgovori su održani na dan kada su Rusija i Bjelorusija počele veliku zajedničku vojnu vježbu koja će trajati tjedan dana u obje države i na Baltičkom moru, što je izazvalo negodovanje nekih članica NATO saveza.





Iako dvije strane nisu otvoreno razgovarale o prodaji oružja ili novim ruskim bazama u Bjelorusiji, bilo je  najava jače vojne suradnje. Uoči šestog ovogodišnjeg sastanka s Putinom, Lukašenko je rekao da se nada da će kupiti veliku pošiljku naoružanja, uključujući borbene avione i helikoptere, kao i napredno protuzračno obrambeno oružje S-400. Bjelorusija je također tvrdila da je Moskva premjestila lovce Su-30 u Bjelorusiju radi nadzora granice s Europom, prenosi The Guardian.

Komentari

komentar

You may also like