Rusija i Bjelorusija grade novi model odnosa. Stigao i ruski kredit

Bjelorusija i Rusija grade novi model odnosa u okviru jedinstvenog gospodarskog prostora bez prejudiciranja političke ili ekonomske suverenosti, izjavio je 1. lipnja premijer Bjelorusije Roman Golovčenko nakon sastanka s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

„Što se tiče integracijskog posla, vlada je izvijestila o stvarnim rezultatima kontakata s ruskim kolegama, rezultatima pregovaračkog posla, koji je ušao u aktivan život, vjerojatno od prošle jeseni. I sada, zapravo, do cilja stižemo dogovorom svih sindikalnih programa koji pokrivaju izgradnju jedinstvenog gospodarskog prostora dviju zemalja kako bi se osigurali jednaki uvjeti rada za poslovne subjekte Bjelorusije i Rusije. Općenito, ti su pristupi podržani, a mi moramo ispolirati nekoliko pitanja kako bismo tijekom ljeta dovršili sav posao i predali pripremljene odluke po tom pitanju šefovima država”, kazao je bjeloruski premijer.

Dodao je kako “u načelu ne govorimo o bilo kakvoj šteti političkom ili ekonomskom suverenitetu Bjelorusije“.

„Gradimo novi model odnosa, gradimo ga u okviru jedinstvenog gospodarskog prostora kako bismo ne samo stvorili jednake uvjete, već kako bismo, u načelu, stvorili neke nove modele gospodarstva tako da se oni razvijaju dovoljno sinkrono. Budući da smo u Uniji (Rusija i Bjelorusija), usko smo isprepleteni, a ekonomski modeli i koncept gospodarskog razvoja trebali bi biti slični”, rezimirao je Golovčenko.

A o tome, kako se razvijaju rusko-bjeloruski odnosi svjedoči i današnja vijest, prema kojoj je Bjelorusija dobila i drugu tranšu ruskog zajma. To je objavilo tamošnje Ministarstvo financija, dodavši kako se radi o 500 milijuna dolara.

Podsjećamo: zajam od 1,5 milijardi dolara dogovoren je u jesen prošle godine na sastanku u Sočiju između Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina. Minsk je prvu tranšu u gore navedenom istom iznosu dobio prošle godine.





Komentari

komentar

You may also like