Rusija i Indija potpisale ugovor o kupnji PRO sustava S-400 „Triumf“

Ono što smo jučer najavili danas se i ostvarilo: tijekom susreta na vrhu Rusije i Indije, održanog 5. listopada u New Delhiju, potpisan je završni ugovor o indijskoj kupnji ruskih PZO i PRO sustava S-400 „Triumf“, vrijedan 5,43 milijardi dolara. Vijest je potvrdio glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi, u listopadu 2016. godine postpisali su sporazum o isporuci Indiji tih ruskih sustava, kao i fregata iz projekta 11356.

Dvojica državnika danas su na zajedničkoj konferenciji za medije iskazali privrženost daljnjem razvoju vojne suradnje između dviju zemalja, koja je ionako vrlo velika još iz vremena SSSR-a. Naime, indijska vojska danas posjeduje čak 70% naoružanja proizvedenog u SSSR-u ili Rusiji, a u planu su i daljnji zajednički projekti.

Današnjim ugovorom Indija postaje treći kupac ruskih sustava S-400, nakon Kine i Turske, koja je ugovor o njihovoj kupnji potpisala u prvoj polovici ove godine. Prema riječima predsjednika ruske državne korporacije za izvoz naoružanja „Rosoboroneksport“ Aleksandra Miheeva, Rusija je već počela s izvršenjem ugovornih obveza.

Indija sutra potpisuje ugovor s Rusijom o kupnji S-400, a razmatra i kupnju 1770 ruskih tenkova „Armata“





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like