" /> Rusija i Indija se dogovorile: Indija kupuje Migove-29 za cca 846 milijuna dolara | Geopolitika News

Rusija i Indija se dogovorile: Indija kupuje Migove-29 za cca 846 milijuna dolara

Jučer je Geopolitika News pisala (vidi link ispod teksta) o indijskoj narudžbi upućenoj Rusiji za kupnju 21-nog lovca Mig-29 nakon problema koje New Delhi ima s kupnjom francuskih zrakoplova Rafale. Službena Moskva jučer te informacije nije željela potvrditi.

Međutim, danas i ugledni The Economic Times piše kako Indija  i Rusija o tome vode pregovore i da su već usuglasile o uvjetima isporuka Migova-29 Indiji. Tako se navodi, kako, prema ugovoru, cijena jednog Miga-29 iznosi 40,2 milijuna dolara, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 846,6 milijuna dolara, a uključuje i oružje i obuku indijskih pilota i tehničara. Ovi ruski zrakoplovi znatno su jeftiniji od francuskih Rafalea. Lovci Mig-29 već su ionako u sastavu indijskih zračnih snaga i dobro su poznati indijskim pilotima, navodi The Economist Times.

Kupnjom novih Migova Indija može smanjiti veliki problem zastarjelosti svog zrakoplovnog parka. Indijsko vojno zrakoplovstvo ima 42 lovačke eskadrile, ali onih vojno sposobnih je 33, a do 2021.g. mogle bi se sniziti i na 31 eskadrilu.

Indijski izbor u korist Migova-29 uvjetovan je činjenicom da je taj ruski zrakoplov jeftiniji od svoje konkurencije najmanje za jednu četvrtinu. Analitičari ne isključuju kako spomenuti ugovor u sebi sadrži i mogućnost da se ti zrakoplovi sklapaju u indijskoj korporaciji za proizvodnju zrakoplova Hindustan Aeronautics, gdje se već sklapaju i teški lovački zrakoplovi Su-30MKI.

Ova indijska odluka je prilično težak udarac francuskoj zrakoplovnoj industriji. Navodno je Indija planirala kupiti čak 36 Rafaela za 8,7 milijardi dolara. Međutim, pojavile su se određene sumnje u indijskim oporbenim krugovima da se u tom poslu radi o velikoj korupciji, pa se čak spominjalo i traženje ostavke premijera Narendre Modja. Dakle, ni najveća svjetska demokracija, kako još zovu Indiju, kao ni mnoge zemlje svijeta nije imuna na teškoće toga tipa kada se radi o velikim i unosnim vojnim poslovima i ugovorima. U svakom slučaju indijska odluka o kupnji ruskih Migova-29, izuzetno kvalitetnih zrakoplova te klase za neusporedivo manju cijenu, sigurno će primiriti političke duhove u New Delhiju. Ali iz ovog je primjera i najbolje vidljivo koliko rusko vojno naoružanje i njegov izvoz danas ometa zapadne proizvođače oružja, prije svega one američke, koji, istina, ugrađuju najsuvremenije tehnološke inovacije u svoje proizvode ali ih zato i „masno“ naplaćuju, nerjetko i izvan svih tržišnih kriterija, stvarajući od država-kupaca svojevrsne ovisnike o njihovoj tehnologiji za duge godine.

(Video) Indija od Rusije naručila 21 lovački zrakoplov Mig-29

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like