Rusija i Indija sklopile sporazum o vojnoj suradnji do 2030; Indija okreće leđa Americi?

Rusija i Indija potpisale su međuvladin sporazum o programu vojno-tehničke suradnje za razdoblje 2021.-2030., priopćilo je rusko Ministarstvo obrane, a prenosi TASS.

Dokument je potpisan u nazočnosti ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i indijskog ministra obrane Rajnatha Singha. Načelnik ruske savezne službe za vojno-tehničku suradnju Dmitrij Šugajev i glavni direktor za nabavku indijskog ministarstva obrane Kantha Rao također su ostavili svoje potpise na dokumentu. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako sporazum predviđa suradnju oko naoružanja, opskrbe vojne opreme i zajedničkih vježbi.

Također, značajno je što je Moskva tijekom sastanka uputila upozorenja u vezi američkog utjecaja u regiji. Naime, Indija i SAD su vojno-obavještajni saveznici, a Indija, kao nuklearna sila, ima djelomičnu funkciju protuteže Kini i Pakistanu u regiji.

Lavrov je nakon sastanka ustvrdio: “Postojala je korisna i smislena rasprava o raznim temama, s fokusom na situaciju u azijsko-pacifičkoj regiji, gdje se elementi nestabilnosti gomilaju godinama i predstavljaju prijetnju univerzalnoj, uključivoj arhitekturi suradnje vezane za Savez nacija jugoistočne Azije (ASEAN). Izrazili smo ozbiljnu zabrinutost našim indijskim prijateljima zbog tamošnjih američkih aktivnosti pod sloganom takozvanih indo-pacifičkih strategija i stvaranja struktura tipa zatvorenog bloka.”

Lavrov je istaknuo da je sporazum o vojnoj suradnji Washingtona, Canberre i Londona (AUKUS) jedan od najnovijih primjera koje izazivaju brigu. S tim u vezi, rekao je da se postavlja dosta pitanja, primjerice, u kojoj mjeri se takvi planovi slažu s pravilima Međunarodne agencije za atomsku energiju i Ugovorom o neširenju nuklearnog naoružanja. Australija, UK i Sjedinjene Američke Države su 15. rujna izjavile da su uspostavile novo partnerstvo u području sigurnosti: AUKUS. Prema sporazumu, Australija će izgraditi najmanje osam podmornica na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju i ponovno opremiti svoje oružane snage američkim krstarećim projektilima.

Komentari

komentar





You may also like