Rusija i Kazahstan potpisali novi ugovor o vojnoj suradnji

Rusija nastavlja jačanje svog utjecaja na postsovjetskom prostoru, ako isključimo baltičke zemlje, Ukrajinu i Gruziju. To se prije svega odnosi na Bjelorusiju i države bivšeg SSSR-a s prostora Srednje Azije. Danas je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u službenom posjetu Azerbajdžanu, a i novoprispjela vijest potvrđuje navedeno.

Donji dom ruskog parlamenta – Državna duma, u utorak, 11. svibnja, podržaao je nacrt zakona “O ratifikaciji Ugovora između Ruske Federacije i Republike Kazahstan o vojnoj suradnji”. Novi ugovor između zemalja zaključen je na 10 godina s mogućnošću automatskog obnavljanja za sljedeća desetogodišnja razdoblja.

Sporazum o vojnoj suradnji dviju zemalja potpisan je u Nur-Sultanu u listopadu 2020. godine tijekom sastanka ministara obrane dviju zemalja, izvješćuje Eadayli.

Sukladno odredbama Ugovora, vojna suradnja provodit će se po širokom spektru pitanja, uključujući vojno obrazovanje i obuku, opskrbu oružjem i opremom, sudjelovanje u zajedničkim bilateralnim i multilateralnim vježbama i vojnu obuku. Suradnja će se također provoditi u područjima poput kulture i sporta.

Strane su se dogovorile da će održavati pregovore i konzultacije o regionalnoj sigurnosti i zajedničkoj uporabi vojnika, konferencije i seminare. Predviđeni su posjeti vojnih brodova i zajednička vojna obuka. U tekstu se naglašava kako Ugovor nije usmjeren protiv bilo koje druge države.

 





Komentari

komentar

You may also like