Rusija i Kina integrirat će svoje satelitske navigacijske sustave

Dva azijska „diva“ – Kina i Rusija, posljednjih godina snažno jačaju međusobne odnose na svim razinama i u svim sferama, dovevši ih na nikad viđenu povijesnu razinu. Ona čak prelazi i službeno proklamirani pojam međusobnog strateškog partnerstva i sve dublje ulazi u okvir klasičnog savezničkog odnosa – kako u političkom tako i u vojnom smislu. Slijedeća vijest samo je potvrda toga:

Ruska državna tvrtka za svemirska istraživanja Roskosmos i Komisija za kineski satelitski navigacijski sustav odobrili su plan suradnje u području satelitske navigacije za 2021.-2025, objavila je u utorak, 7. prosinca, agencija TASS.

“Dokument su potpisali Dmitrij Rogozin, predsjednik uprave Roskosmos-a, i He Yubin, predsjednik kineske komisije, navodi se u priopćenju ruske tvrtke objavljenom na njezinim službenim web stranicama.

Navodi se kako plan predviđa integrirani i inovativni razvoj ruskog navigacijskog sustava GLONASS i kineskog sustava Beidou, povećanje njihove kompatibilnosti i komplementarnosti, kao i međusobno postavljanje zemaljskih mjernih stanica u Kini i Rusiji. Također, planira se zajedničko praćenje i evaluacija karakteristika globalnih navigacijskih satelitskih sustava, kao i zajednička primjena navigacijskih tehnologija u interesu društvenog i gospodarskog razvoja dviju zemalja.

Komentari

komentar





You may also like