Rusija i Kina pozivaju na suživot zemalja s različitim ideologijama i vrijednostima

Moskva i Peking pozivaju na suživot zemalja s različitim društvenim i ideološkim sustavima, te na uzajamno korisnu suradnju između njih umjesto izazivanja nesuglasica i konfrontacije, poručili su ruski i kineski veleposlanici u SAD-u Anatolij Antonov i Qin Gang u zajedničkom članku, koji je jučer objavio National Interest.

“Kina i Rusija pozivaju zemlje da prestanu koristiti diplomaciju utemeljenu na ideologiji za izazivanje podjela i konfrontacije; da prakticiraju međusobno poštovanje i suradnju u međunarodnim odnosima, te da rade na skladnom suživotu između zemalja s različitim društvenim sustavima, ideologijama, povijestima, kulturama i razinama razvoja”, rekli su diplomati u članku posvećenom sastanku za demokraciju koji je organizirao Washington.

“Suočene s nizom globalnih izazova, zemlje hitno moraju ojačati koordinaciju i suradnju za zajednički napredak. Pogotovo danas kada međunarodna zajednica treba poboljšati suradnju između svih zemalja kako bi se suzbila pandemija, potaknuo gospodarski razvoj i neutralizirale prijetnje granicama”, stoji u članku.

Washington planira održati virtualni sastanak za demokraciju na kojem će sudjelovati šefovi država, aktivisti za ljudska prava i poslovni ljudi od 9. do 10. prosinca. Na sudjelovanje je pozvano ukupno 110 zemalja i teritorija, uključujući kineski otok Tajvan; međutim, Rusija i Kina nisu na popisu. Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da ovaj događaj ima za cilj “razdvojiti ljude i zemlje na demokratske i nedemokratske”. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova nazvala je događaj “tvorevinom koja bi trebala pokazati da Zapad ima neku konstruktivnu, ujedinjenu agendu”.

Komentari

komentar





You may also like