Rusija i Kina u VS zajedno protiv američko-južnokorejskih vojnih vježbi

Geopolitika.News je s aktualizacijom krize na Korejskom poluotoku, u više navrata pisala o  intenziviranju političko-diplomatskih aktivnosti Pekinga koje imaju za cilj promicanje kineskog modela političkog rješavanja spomenute krize, nasuprot opasnom „zveckanju oružja“ od strane neposredno suprostavljenih strana (Sjeverne i Južne Koreje) ali i vanjskih igrača, prije svih SAD-a. Kineski model polazi od kompromisa, da Sjeverna Koreja odustane od testiranja svog nuklearnog i raketnog naoružanja, u zamjenu za prestanak izvođenja američko-južnokorejskih vojnih vježbi blizu sjevernokorejske granice, koje Pjongjang smatra ugrozom nacionalne sigurnosti.

Upravo je tu inicijativu o „dvojnom zaustavljanju“ Peking sinoć i službeno predstavio na izvanrednom zasjedanju VS UN-a u New Yorku, održanom u svezi rasprave o sjevernokorejskoj problematici. Kineski prijedlog odmah je podržala Rusija, objavljeno je na službenoj web stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova, smatrajući taj prijedlog početnom točkom za političke pregovore.

Članice VS su jednoglasno pozvale Sjevernu Koreju na prestanak nuklearnog i raketnog testiranja i ispunjenje obveza rezolucija te organizacije. Istodobno je VS pozvalo na nužnost političko-diplomatskog riješenja nuklearnog problema Korejskog poluotoka. Odluka o kineskom prijedlogu tijekom zasjedanja nije donešena.

Podsjećamo kako je Sjeverna Koreja već jutros izvršila novo lansiranje svoje balističke rakete koje je završilo neuspješno, kao i na to, da je ono izvršeno svega nekoliko sati nakon završetka zasjedanja VS UN-a tijekom kojeg je SAD pozvao na nastavak i jačanje sankcija protiv Pjongjanga i na nužnost izolacije Sjeverne Koreje.

 

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like