Rusija i Kina žele prestanak rada visokog predstavnika za BiH

Rusija i Kina poslale su Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije o prestanku rada ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu 2022. godine, navodi Eadaily. Mjesto visokog predstavnika podrazumijeva nadzor nad provedbom Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan rat u toj zemlji.

Ukoliko bi Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo nacrt rezolucije dviju zemalja, Christian Schmidt morao bi napustiti spomenutu dužnost 31. srpnja 2022., a ured visokog predstavnika bio bi zatvoren. U suprotnom, BiH bi i dalje ostala država pod međunarodnim protektoratom.

Podsjećamo: 11. lipnja Christian Schmidt objavio je o svojim namjerama da otputuje u Moskvu kako bi riješio sporne razlike s Rusijom. Ali ako je suditi po ovoj vijesti, od rješavanja spomenutih razlika barem za sada nema ništa. Naime, Schmidtovu se mandatu Moskva još u početku protivila. Rusija je jedna od zemalja jamaca Daytonskog sporazuma.

Spomenuti prijedlog rezolucije samo je nova potvrda sve češće vanjskopolitičke koordiniranosti Moskve i Pekinga po bitnim pitanjima i problemima od međunarodne važnosti, što je intenzivirano nakon sve snažnijeg političkog i sankcijskog pritiska koje na dvije strane vrši Washington.

 

Komentari

komentar





You may also like