Rusija i SAD započeli pregovore o Ukrajini, obje strane pesimistične

SAD i Rusija danas su u u ozračju pesimizma započele teške pregovore za koje se Washington nada da će rezultirati deeskalacijom situacije na ukrajinsko-ruskoj granici bez ispunjavanja zahtjeva Moskve, prenosi Reuters.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je tijekom vikenda rekao da je u potpunosti moguće da će se pregovori završiti nakon jednog susreta, a očekivanja je umanjio i američki državni tajnik Antony Blinken.

“Mislim da u narednom tjednu nećemo vidjeti neki napredak”, rekao je Blinken u nedjelju u razgovoru za CNN.

Razgovori su započeli jutros u američkoj diplomatskoj misiji u Ženevi. Odnosi između Moskve i Washingtona na najnižoj su razini od kraja Hladnog rata prije tri desetljeća. Pregovori se potom sele u Bruxelles i Beč.

Blinkenova zamjenica Wendy Sherman je na Twitteru napisala kako će “SAD saslušati zabrinutost Rusije i podijeliti svoju”. Neće se voditi razgovori o europskoj sigurnosti bez prisutnosti drugih saveznika, dodala je.

Rusija je na granicu s Ukrajinom dovela 100 tisuća vojnika. Kijev i Washington tvrde kako se sprema za invaziju, osam godina nakon što je anektirala poluotok Krim. Rusija odbacuje te tvrdnje i ističe kako odgovara na agresivno i provokativno ponašanje NATO saveza i Ukrajine.

Moskva je prošli mjesec predstavila svoje zahtjeve Zapadu koji uključuju veto na daljnje širenje NATO-a na istok i prekid njegovih aktivnosti u središnjim i istočnim europskim državama koje su mu se pridružile nakon 1997. godine.   SAD i NATO su odmah odbacili velik dio ruskih prijedloga, potaknuvši zabrinutost u mogućnost ikakvog dogovora.
“Nećemo raditi ustupke pod pritiskom”, najavio je Rjabkov, predvodnik ruske delegacije u švicarskom gradu.

Američki predsjednik Joe Biden više je puta upozorio ruskog kolegu Vladimira Putina da će SAD i europski saveznici uvesti sankcije bez presedana ako se Rusija odluči na invaziju Ukrajine.

Komentari

komentar

You may also like