Rusija i savez ASEAN će početkom prosinca održati prve zajedničke pomorske vježbe

Rusija i Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) održat će prve zajedničke pomorske vježbe u blizini Indonezije početkom prosinca, rekao je u utorak za TASS stalni predstavnik Rusije u ASEAN-u Aleksandar Ivanov.

“Pomorske vježbe Rusije i ASEAN-a održat će se na području Sjeverne Sumatre u teritorijalnim vodama Indonezije od 1. do 3. prosinca”, rekao je izaslanik. “Veliki protupodmornički ratni brod Admiral Pantelejev predstavljat će Rusiju u vježbama”, precizirao je. Kako je objasnio izaslanik, manevri imaju za cilj uvježbavanje “interoperabilnosti ruske mornarice i mornarica država članica ASEAN-a kako bi se osigurale sigurne pomorske komercijalne aktivnosti i pomorstvo”.

“Vježbe će se odvijati u dvije faze: virtualnoj i pomorskoj”, dodao je izaslanik. Očekuje se da će indonezijski ministar obrane Prabowo Subianto započeti pomorske manevre. Rusija i ASEAN održali su svoj četvrti sastanak putem videokonferencije 28. listopada. Sastanak je bio tempiran za 30. godišnjicu odnosa između Rusije i saveza koja se slavi ove godine. Na sastanku je usvojen niz dokumenata usmjerenih na daljnji razvoj strateškog partnerstva. Čelnici su odobrili odluku o održavanju prvih rusko-ASEAN-ovih pomorskih manevara.

ASEAN je regionalna međunarodna organizacija država u Jugoistočnoj Aziji, stvorena 1967. godine s ciljem “razvoja međusobnih političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa te promicanje regionalnog mira i stabilnosti”. Sjedište tajništva ASEAN-a je u Jakarti, glavnom gradu Indonezije. Države članice su: Brunej, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Komentari

komentar





You may also like