Rusija i Tadžikistan stvaraju zajednički regionalni sustav protuzračne obrane

Čelnici ruskog i tadžikistanskog ministarstva obrane Sergej Šojgu i Šerali Mirzo potpisali su u utorak, 27. travnja, sporazum o stvaranju jedinstvenog regionalnog sustava protuzračne obrane.

Razgovori o tome odvijali su se u okviru sastanka Vijeća ministara obrane država članica Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) održanog u Dušanbeu.

Ruska strana, s ciljem jačanja tadžikistanske vojske, osiguravat će joj oružje, besplatno obučavati kvalificirano vojno osoblje na ruskim vojnim sveučilištima gdje se trenutačno obučava više d 500 tadžikistanskih vojnika, što se namjerava povećati.

Inače, Tadžikistan je najmanja od 5 srednjoazijskih država bivšeg SSSR-a,  i kontinentalna zemlja s oko 10 milijuna stanovnika. Na sjeveru graniči s Kirgistanom, na zapadu s Uzbekistanom, istoku s Kinom, i što je za Rusiju najvažnije i zbog čega u toj zemlji najviše i ima svoju veliku vojnu bazu – na jugu graniči s nestabilnim Afganistanom – svojevrsnom platformom islamističkog terorizma koji se može preliti preko granice s Tadžikistanom i zahvatiti širi prostor Srednje Azije sve do granica s Rusijom.

Na današnjem sastanku spomenute vojne organizacije, koja je ruski pandan NATO savezu, izdvajamo optužbe Sergeja Šojgua u odnosu na poteze SAD-a i njihovih NATO saveznika u Europi, za koje kaže kako „pobuđuju nacionalističke osjećaje u Ukrajini“ i zato „izazivaju oružani sukob u Donbasu“, te povećavaju prijetnju rata na tlu Europe.
U tom je smislu podsjetio kako je Rusija, kao protuodgovor, izvršila „iznenadnu provjeru borbene gotovosti snaga zapadnih i južnih vojnih okruga”.

Osim toga, kazao je kako Rusija ne namjerava odgovoriti na upozorenja Sjedinjenih Država i NATO-a o kretanju svojih snaga širom zemlje i njihovoj aktivnosti, i da će i dalje činiti sve što smatra potrebnim kako bi osigurala sigurnost svojih granica.

Komentari

komentar

You may also like