" /> Rusija i Turska mogu zajednički proizvoditi PZO sustave S-400 | Geopolitika News

Rusija i Turska mogu zajednički proizvoditi PZO sustave S-400

Između Moskve i Ankare odvijaju se pregovori o pitanju organizacije zajedničke licencirane proizvodnje elemenata raketnog sustava S-400, priopćio je u intervjuu za tursku agenciju Anadolu predsjednik ruske državne tvrtke „Rosteh“ Sergey Chemezov.

„Slična praksa na svjetskom tržištu vojno-tehničke suradnje predstavlja rijetkost. Ali ruska industrija je potvrdila svoje mogućnosti i mi se krećemo po jasno zacrtanom planu. Prve isporuke elemenata sustava (S-400) bile su izvršene u ovom mjesecu“, izjavio je Chemezov, nazvavši Tursku jednim od ključnih ruskih partnera. Dalje je kazao kako je „Rosteh“ na tursku zamolbu ubrzao isporuke S-400 toj zemlji, a tema daljnjeg razgovora dviju strana je ruska pomoć u izgradnji turskog nacionalnog sustava protuzračne i proturaketne obrane velikog dometa. Chemezov je izjavio kako turska strana „pokazuje interes za nove ruske bojeve module, sredstva PZO različitog dometa, kao i za protutenkovske sustave“.

Podsjećamo: 12. srpnja Rusija je zračnim putom počela isporučivati prve elemente sustava S-400 Turskoj, temeljem kupoprodajnig ugovora vrijednog 2,5 milijardi dolara, kojega su dvije strane potpisale krajem 2017. g. Sjedinjene Države prošli su tjedan zbog toga Tursku izbacile iz programa proizvodnje zrakoplova 5. generacije F-35.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like