Rusija i Ukrajina iznenada su razmijenile gotovo 300 zarobljenika

Rusija i Ukrajina provele su iznenadnu razmjenu zarobljenika u kojoj je sudjelovalo gotovo 300 ljudi, najveću od početka rata koji traje gotovo sedam mjeseci. Oslobođeni uključuju ratne zarobljenike iz zemalja kao što su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Maroko. Neki od njih su već bili osuđeni na smrt nakon što su zarobljeni u Ukrajini i optuženi da su plaćenici, prenosi Reuters.

Rusija je oslobodila oko 215 Ukrajinaca, uključujući pet zapovjednika koji su vodili ukrajinsku obranu južnog lučkog grada Mariupolja ranije ove godine. U zamjenu je Ukrajina poslala natrag 55 Rusa i promoskovskih Ukrajinaca te Viktora Medvedčuka, čelnika zabranjene proruske stranke koji se suočavao s optužbama za izdaju. Dogovor, sklopljen uz pomoć Saudijske Arabije i Turske, pripremao se neko vrijeme i uključivao je intenzivno cjenkanje.

“Ovo je očito pobjeda za našu zemlju, za cijelo naše društvo. Ipak, najvažnije je da 215 obitelji može vidjeti svoje najmilije na sigurnom i kod kuće”, rekao je Zelenski u video obraćanju u kojem je također zahvalio turskom predsjedniku Erdoganu na pomoći. “Pazimo na sve naše ljude i pokušavamo spasiti svakog Ukrajinca. To je smisao Ukrajine, naša suština i to je ono što nas razlikuje od neprijatelja”.

Saudijska Arabija je ranije najavila oslobađanje 10 stranaca, nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, “u nastavku njegove predanosti humanitarnim inicijativama oko rusko-ukrajinske krize”, navodi se u priopćenju saudijskog ministarstva vanjskih poslova. Grupa je uključivala pet britanskih državljana, dva Amerikanca, hrvatskog, marokanskog i švedskog državljanina, navodi se u priopćenju ministarstva, dodajući da je zrakoplov sa zatvorenicima sletio u kraljevstvo te da su saudijske vlasti “olakšavale postupke” za vraćanje u njihove zemlje. Ministarstvo nije imenovalo one koji su pušteni na slobodu.

Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost, preko Twittera je zahvalio Ukrajini “što je uključila i dva američka građana u razmjeni zarobljenika”. Sullivan je također zahvalio saudijskom prijestolonasljedniku i vladi te zaljevske zemlje što su omogućili njihovo oslobađanje. Radujemo se ponovnom ujedinjenju naših građana sa svojim obiteljima, napisao je. Britanska premijerka Liz Truss pozdravila je oslobađanje britanskih državljana preko Twittera kao “vrlo dobrodošlu vijest” nakon “mjeseci neizvjesnosti i patnje za njih i njihove obitelji”.

Dave Des Roches, analitičar, rekao je za Al Jazeeru da su i Rusija i Ukrajina imale poticaj da postignu dogovor o zarobljenicima, dok su Turska i Saudijska Arabija imale priliku pokazati svoj diplomatski utjecaj. “Čini se da Saudijska Arabija i Turska imaju novu eru suradnje, ali mislim da je dogovor u osnovi osmišljen kako bi se stekao pozitivan imidž i poboljšao status obiju zemalja koje smatraju da ne dobivaju poštovanje koje zaslužuju dok se zapadni čelnici sastaju u New Yorku”, rekao je. Princ Mohammed bin Salman zadržao je bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući i u okviru OPEC+ skupine proizvođača nafte, unatoč velikom pritisku Washingtona, tradicionalnog saveznika Rijada, da izolira Rusiju.





Velik broj stranaca otputovao je boriti se u Ukrajinu. Neke od njih uhvatile su ruske snage. No, i Ukrajine je zatočila puno ruskih i proruskih vojnika, posebice u okviru zadnje protuofenzive. Razmjena zarobljenika je do sada bilo svega nekoliko. Šef misije Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ukrajini rekao je ranije ovog mjeseca da Rusija ne dopušta pristup ratnim zarobljenicima, dodajući da UN ima dokaze da su neki bili podvrgnuti mučenju i zlostavljanju što je ratni zločin. Rusija negira da je mučila ili zlostavljala ratne zarobljenike. S druge strane, Moskva optužuje ukrajinsku vojsku za iste, zločinačke radnje.

Komentari

komentar





You may also like