Rusija i Ukrajina kažu da berlinski pregovori nisu uspjeli postići pomak

Rusija i Ukrajina izvijestile su kako nisu uspjele postići nikakav pomak nakon dana razgovora s francuskim i njemačkim dužnosnicima u cilju okončanja osmogodišnjeg separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini, prenosi Reuters. To označuje nazadovanje napora da se ublaži šira ukrajinska kriza.

Ruski izaslanik Dmitrij Kozak rekao je na kasnovečernjem brifingu nakon razgovora u četvrtak u Berlinu, kako nije bilo moguće pomiriti različita tumačenja Rusije i Ukrajine oko sporazuma iz 2015. koji je imao za cilj okončati borbe između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga. “Nismo to uspjeli prevladati”, rekao je.

Ukrajinski izaslanik Andriy Yermak rekao je kako nije došlo do pomaka, ali su se obje strane složile da će nastaviti razgovor. “Nadam se da ćemo se vrlo brzo ponovno sastati i nastaviti ove pregovore. Svi su odlučni postići rezultat”, rekao je.

Sukob u odmetnutim regijama Donjeck i Lugansk, zajedno poznatim kao Donbas, tinja unatoč potpisanom prekidu vatre. Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) bilježe česta kršenja sporazuma, ponekad nailazeći na stotine incidenata dnevno. Ukrajina navodi kako je od 2014. ubijeno oko 15 000 ljudi.

Predstavnici Rusije, Ukrajine, OESS-a i dviju separatističkih regija potpisali su u veljači 2015. u Minsku sporazum od 13 točaka, a koji su podržali i čelnici Francuske i Njemačke. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u četvrtak Ukrajinu da pokušava preraditi sporazum i birati samo elemente koji su joj najpovoljniji. S druge strane,Ukrajina govori kako je predana sporazumu. “Ukrajinska strana je usmjerena na konstruktivan dijalog. Svi su danas potvrdili da imamo sporazume iz Minska i da ih trebamo ispunit” , rekao je Yermak.

Ukrajina odbacuje Moskve teze da nema nikakve veze sa sukobom, navodeći kako Rusija ima snage unutar Ukrajine koje se bore uz separatiste. Kijev odbija pregovarati s čelnicima odcijepljenih regija, ali je predsjednik Volodimir Zelenski predložio izravne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je Kremlj do sada odbijao.
Rusija poriče da planira invaziju na Ukrajinu, ali kako bi prelazak “crvene linije” bio ulazak njenog bivšeg sovjetskog susjeda u NATO i postavljanje baza i raketa koje bi uz to išle.

Komentari

komentar

You may also like