Rusija i Ukrajina konačno potpisale sporazum o izvozu žitarica s Turskom i UN-om

Rusija i Ukrajina potpisale su u petak značajan sporazum o ponovnom otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz žitarica, nakon dva mjeseca posredovanja UN-a i Turske, izvijestio je Reuters. Sporazum će obnoviti ukrajinski izvoz žitarica, ali i olkakšati ruske isporuke žitarica i gnojiva unatoč oštrim zapadnim sankcijama Moskvi, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Sporazum su potpisali ruski i ukrajinski ministri obrane i infrastrukture u Istanbulu na ceremoniji kojoj su nazočili Guterres i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Turska vlada, koja je nastojala ostati neutralna u ratu u Ukrajini i protivila se sankcijama Rusiji, već mjesecima ulaže napore kako bi pomogla u provedbi plana UN-a za uspostavu koridora za izvoz hrane duž Crnog mora te u Egejsko i Sredozemno more.

Od početka rata, isporuke žitarica iz luka na Crnom moru pod kontrolom Ukrajine su zastale, s oko 20 milijuna tona žitarica zaglavljenih u silosima. Današnji sporazum otvara put izvozu hrane iz tri ključne ukrajinske luke: Odesa, Černomorsk i Južni, a UN će uspostaviti koordinacijski centar za praćenje provedbe sporazuma. Očekuje se da će sporazum, koji ublažava zabrinutost zbog međunarodne prehrambene krize, potpuno zaživjeti za nekoliko tjedana, rekli su visoki dužnosnici UN-a.

Dok bi siguran ulazak i izlazak iz luka bio zajamčen kroz ono što je jedan dužnosnik nazvao “de facto prekidom vatre” za brodove i objekte koji su obuhvaćeni, novinari su primijetili da riječ “prekid vatre” nije u tekstu sporazuma. Zajednički koordinacijski centar (JCC) sa sjedištem u Istanbulu nadzirat će brodove koji će prolaziti Crnim morem do turskog Bosporskog tjesnaca. Ugovor će vrijediti 120 dana, ali otvorena je mogućnost da se i nakon toga može obnoviti. Svi brodovi koji se vraćaju bit će pregledani u turskoj luci od strane predstavnika svih strana, a nadzirat će ih JCC. Ta mjera je odgovor na zabrinutost Rusije od potencijalnog krijumčarenja oružja u Ukrajinu.

“Ponosni smo što igramo ključnu ulogu u inicijativi koja će igrati glavnu ulogu u rješavanju globalne krize hrane”, tvrdi turski predsjednik Erdogan, a prenosi ga agencija AA.

Zanimljivo je da je Kijev odbio potpisati izravan dogovor s Moskvom i upozorio da će na “provokacije” biti odgovoreno “trenutačnim vojnim odgovorom”. Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak objasnio je danas da će zemlja umjesto toga potpisati sporazum s Turskom i Ujedinjenim narodima (UN), koji su posredovali u dogovoru, dok je Rusija potpisala identičan sporazum. Na kraju su obje strane prisustvovale ceremoniji potpisivanja u Istanbulu, ali nisu sjedile za istim stolom. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu prvi je potpisao ugovor Moskve, a potom je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksander Kubrakov potpisao identičan sporazum u ime Kijeva, prenosi BBC.





Komentari

komentar

You may also like