Rusija Indiji počela isporučivati opremu za sustave PZO S-400 Triumf

Prije nekoliko dana Rusija je Indiji počela isporučivati ​​opremu za protuzračne raketne sustave S-400 Triumf. Rusija i Indija potpisale su ugovor o isporuci tih sustava u listopadu 2018., a New Delhi će za ukupno pet pukovnijskih sustava platiti 5,43 milijardi dolara. Nije potrebno niti spominjati kako se tom poslu protivi Washington, pa je čak Indiji, do ne tako davno, otvoreno prijetio i sankcijama ali je od toga u međuvremenu ipak odustao, svjestan značaja Indije kao američkog partnera u Indo-Tihooceanskoj regiji i u američkim strategijama vezanim uz sprječavanje širenja kineskog globalnog utjecaja. Inače, Kina je bila prva zemlja koja je nabavila spomenute ruske sustave. Time će Indija postati treća svjetska zemlja, osim Rusije, koja će to oružje imati u sastavu svojih snaga protuzračne obrane. Uz Tursku kao drugu.

Odustajanje SAD-a od sankcija Indiji posebno iritira Tursku i njenog čelnika Recepa Tayyipa Erdogana s obzirom kako je Ankara zbog nabave tih istih sustava izložena američkim sankcijama, preciznije, izbačena je iz programa proizvodnje (i nabave) zrakoplova 5. generacije F-35. Ovdje ipak treba dodati podsjetiti na jednu nijansu – Turska je, za razliku od Indije, članica NATO saveza, koji se isto tako protivi turskoj nabavi spomenutih suvremenih ruskih protuzračnih sustava. Međutim, oni su već kupljeni i Ankari isporučeni, a turski državni vrh objavio je kako od Moskve  namjerava kupiti i dodatne količine istih.

Na ovu se temu, preciznije, na onu u svezi izvoza ruskog sofisticiranog oružja, danas osvrnuo izvršni direktor ruske državne tvrtke Rostec Sergej Čemezov. On je isporuku ruskih sustava protuzračne obrane S-400 Triumf Turskoj, kao članici NATO saveza, nazvao pobjedom Rusije na tržištu oružja, usprkos nezadovoljstvu Sjedinjenih Država.

Prema riječima čelnika Rosteca, Turska i još jedan američki saveznik – Saudijska Arabija – također bi mogli biti zainteresirani i za ruski perspektivni jednomotorni lovac pete generacije (stealth), Checkmate, čiji je prototip prošlog ljeta predstavljen javnosti i izazvao veliko zanimanje stručnih i medijskih krugova diljem svijeta.

U intervjuu za američku televiziju NBC News, Chemezovu je postavljeno pitanje je li zadovoljan prodajom oružja jednoj državi članici NATO saveza, čime je pridonio nastanku nesuglasica između Sjedinjenih Država i Turske.

Čemezov je odgovorio: “Mislimo da smo u ovom slučaju pobijedili.”





Podsjećamo: Rusija i Turska potpisale su ugovor o isporuci četiri divizijuna sustava S-400 Triumf za 2,5 milijarde dolara 2017. godine. Njihove su isporuke Turskoj izvršene u ljeto i jesen 2019. godine.

Ugovor je uključivao opciju za još jednu pukovnijsku garnituru. Krajem kolovoza ove godine turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako ne sumnja da će njegova zemlja kupiti drugi puk S-400 od Rusije. Ranije, u srpnju, predsjednik uprave Rosoboronexport-a Aleksandar Mihejev izjavio je kako očekuje završetak ovog dogovora u idućim mjesecima.

 





Komentari

komentar

You may also like