Rusija Indiji snizila cijenu za sustav S-400

Proteklih mjeseci svjedočimo velikim pritiscima sa strane SAD-a na svoje partnere u svjetu da odustanu od kupnje ruskog naoružanja i oružanih sustava – od Turske, preko Saudijske Arabije i Indije, do Filipina. Kako se sada čini, neke od njih takav razvoj događaja žele iskoristiti za postizanje što povoljnijih cijena prije konačne odluke o sklapanju poslova.

Jedna od njih svakako je Indija, veliki kupac američkog naoružanja ali i višedesetljetni strateški partner i s Ruskom Federacijom (ranije SSSR-om) u sferi vojo-tehničke suradnje i kupovine naoružanja.

Maloprije je objavljena vijest od strane agencije RIA Novosti, prema kojoj je Rusija učinila ustupak Indiji pri određivanju konačne cijene njezinog PZO i PRO sustava S-400, kojeg New Delhi želi kupiti za indijske oružane snage. Konkretno, Rusija je snizila njegovu prodajnu cijenu.

Direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju Dmitry Shugaev za RIA Novosti je izjavio kako je Indija ruski strateški partner, zbog čega su i uslišili indijske želje za smanjenje cijene.

Na upit, radi li se o osjetnom sniženju cijene, Shugaev je odgovorio kako je sniženje cijene učinjeno ali „ne na svoju štetu“.

Isporuke S-400 Indiji mogu početi 2020. godine, ukoliko ugovor bude potpisan do kraja ove godine.
Podsjećamo: Turska je, uz Indiju,  otišla najdalje u namjeri kupnje sustava S-400. Ankari su ruske banke već odobrile avans i kreditne aranžmane, a dogovorena je i mogućnost njegove proizvodnje na turskom teritoriju. Rusija je do sada S-400 isporučila jedino Kini.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like