Rusija instalira nove radarske sustave „Resonance-N“ na Daleki istok

Nakon arktičke zone ruski vojni vrh odlučio je na i Dalekom istoku postaviti više radarskih sustava “Resonance-N”, sposobnih za otkrivanje i identificiranje hiperzvučnih i prikrivenih ciljeva. Prvi od njih raspoređen je u regiji Sahalin, izjavio je izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa za TASS.

“U skladu s državnim programom naoružanja do 2027. godine planirano je raspoređivanje do pet radara Resonance-N na Dalekom istoku, od kojih će prvi biti raspoređen u regiji Sahalin. Točno mjesto postaja odredit će MO”, izjavio je izvor na marginama međunarodnog moskovskog vojno-tehničkog sajma Army-2021.

Trenutno, u sastavu ruske 45. armije, zračne snage i protuzračna obrana Sjeverne flote u pripravnosti ima tri radara s četiri modula kružnog prikaza tipa “Rezonanca-N”, a još su dva raspoređena na Arktiku, navodi Eadaily.

Radar “Resonance-N” djeluje u rasponu brojila i koristi načelo valne rezonancije, što omogućuje otkrivanje zrakoplova izgrađenih stealth tehnologijom, kao i hiperzvučne ciljeve koji lete brzinama do 20 Macha. Radari su sposobni detektirati i identificirati aerodinamične ciljeve u radijusu od 600 km, balističke ciljeve na dometu do 1200 km i na nadmorskoj visinu do 100 km.

 

Komentari

komentar
You may also like