Rusija intenzivirala napade u Luganskoj regiji; Žestoke borbe za Severodonjeck

Glavni stožer Ukrajine izvijestio je o velikom broju ruskih napada u zemlji i upozorio na opasnost od zračnih napada iz Bjelorusije.

Glavno žarište borbi je istočna Ukrajina, u kojoj je odbijeno 11 napada, navodi se u dnevnom izvješću o stanju u zemlji, prenosi Reuters. Ukrajini nastavlja prijetiti ruska saveznica Bjelorusija, koja se službeno ne bori u ratu.

Zabilježene su žestoke borbe oko ukrajinskog grada Severodonjecka dok Rusija sve jače pokušava zauzeti cijelu istočnu regiju Lugansk. Prije rata je u Severodonjecku živjelo nešto više od 100 tisuća stanovnika. Sada je postao glavno uporište ukrajinskog opora u regiji Lugansk gdje su i premjestili lokalnu ukrajinsku upravu nakon što je grad Lugansk postao administrativni centar proruske Luganske Narodne Republike (LNR) u 2014. Lokalni ukrajinski guverner Serhij Haidai rekao je da Rusi “uništavaju” grad Severodonjeck dok ga postupno okružuju. Preko Telegrama je rekao je da su njegove trupe odbile 11 napada na bojišnici i da je pri tome uništeno osam ruskih tenkova. Dopisnik BBC-ja piše kako je Rusija pojačala svoje topničke i zračne napade, kao i raketne napade u Lugansku i da su Ukrajinci prisiljeni na povlačenje. On kaže da Rusi “imaju mnogo više slobode kretanja” dok se vojnici premještaju nakon uspješne opsade Mariupolja.

“Rusi nikada nisu imali dovoljno vojnika za takve razmjere operacija, da napadnu sve kao što su to činili na početku”, rekao je za Washington Examiner ukrajinski sigurnosni dužnosnik koji je tražio da ostane anoniman. “Puno nam je teže jer su trenutno sve svoje snage usredotočili na neke realnije ciljeve. … Mnogo nam je teže čak i braniti svoju poziciju”. Takva preraspodjela možda nije riješila sve probleme koji su osujetili ambicije Kremlja u prvim tjednima rata, slažu se zapadni analitičari. Ipak, omogućio je ranjenoj ruskoj vojsci da zada veće probleme Ukrajini na istoku i neke od najbolnijih ratnih udaraca, čak i nakon slavlja Ukrajine zbog povlačenja ruskih trupa iz okolice Harkova. “To nije bila neka vrsta odlučujuće bitke za Harkov ili bilo što drugo”, priznao je ukrajinski dužnosnik i dodao: “Samo su premjestili svoje trupe iz okolice Harkova jer nikada nisu imali dovoljno vojnika da ih zadrže u Harkovu”.

Osim toga, brodovi ruske mornarice raspoređeni su u Crnom te Azovskom moru zbog borbenih i izviđačkih operacija, dodaje se u dnevnom izvješću ukrajinske vojske. Glavni stožer objavio je da ruski vojnici sprječavaju civile da pobjegnu s područja Hersona na teritorij pod ukrajinskom kontrolom te da blokiraju nove humanitarne koridore. S druge strane, tvrde da ruski vojnici prisilno evakuiraju civile iz Mariupolja koji je nakon tri mjeseca pao.

U međuvremenu je rusko ministarstvo obrane objavilo da je ispalilo projektile na ciljeve u Ukrajini s brodova u Crnom moru. Oružje dopremljeno iz Europe i Sjedinjenih Država uništeno je u regiji Žitomir, tvrdi Moskva. Vojni kamp za obuku u blizini lučkog grada Odese napadnut je projektilima i topništvom, dodaje se.





Komentari

komentar

You may also like