Rusija, Iran i Turska usuglasili zone sigurnosti u Siriji

Rusija, Iran i Turska postigli su konsenzus o dijelovima memoranduma koji se odnosi na tzv. zone deeskalacije u Siriji, izvjestili su ruski mediji u četvrtak, 4. svibnja 2017. godine.

„Države-jamci sirijkog primirja postigle su konsenzus po točkama memoranduma i rad nad tim dokumentom se završava“, izjavio je za TASS izvor blizak pregovorima.

Njegovo potpisivanje planirano je za danas, do plenarnog zasjedanja četvrtog kruga pregovora koji se održavaju u kazahstanskoj prijestolnici Astani, između sirijske vlade i oružane umjerene sirijske oporbe. Vlada u Damasku podržala je osnivanje zona za sniženje napetosti i potvrdila privrženost prekidu vatre – uspostavljenom još krajem prosinca prošle godine i koji se u većoj ili manjoj mjeri uspješno održava. Vojne operacije izvode se jedino protiv terorističkih i radikalnih islamističkih organizacija.

Novi krug pregovora o Sirij u „formatu Astana“ može biti održan već za mjesec dana, početkom lipnja.

Podsjećamo, prijedlog osnivanja „zona deeskalacije“ došao je sa strane Rusije i odnosi se na uspostavu četiriju zona sigurnosti. Taj prijedlog dominirao je današnjim sastankom, a njegov konačni rezultat tj. eventualno usvajanje, bit će i najveći dosadašnji uspjeh pregovaračkog procesa uopće – uključno i onog koji se paralelno, ali puno rijeđe odvija i u Ženevi. Ukoliko se konačno prihvati ruski prijedlog, to će značiti uspostavu sigurnosnih zona u regiji Idlib, sjeverno od grada Homsa, u Istočnoj Guti (regija Damask) i na jugu Sirije.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlet Chavushoglu izjavio je kako je već jučer bio postignut dogovor o tri od ukupno četiri predložene sigurnosne zone.





Predstavnici oružane oporbe, u svojoj izjavi za medije, potvrdili su kako ruski projekt uspostave zona dozvoljava dolazak vojnika država-jamaca za nadzor prestanka vojnih aktivnosti.

S druge strane, s dnevnog reda današnjeg sastanka još nije skinuta ni točka o mogućem slanju međunarodnog vojnog kontingenta za nadzor primirja u tim zonama. Potencijalno, moglo bi se raditi o vojnicima koje bi poslali Alžir, UAE, Egipat, države članice BRIKS i proruskog vojnog saveza ODKB (Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti).

Podsjećamo kako su u preksinoćnjem telefonskom razgovoru između ruskog i američkog predsjednika Putina i Trumpa, dvojica vođa razgovarali o spomenutoj temi. Također su dogovorili da u današnjem krugu razgovora u Astani po prvi put sudjeluje i službeni američki predstavnik. Do sada je Washington ignorirao astanske pregovore – inicirane od Moskve, Ankare i Teherana, šaljući na njih samo formalno svog veleposlanika u Kazahstanu (iako je službeno uvjek dobivao poziv za aktivno sudjelovanje na tim pregovorima),  a preferirao je Ženevske pregovore o Siriji pod agendom UN-a.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like