Rusija izbačena iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava: Pročitajte kako su države glasovale

Opća skupština UN-a izglasala je danas popodne izbacivanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava kao kaznu za invaziju na Ukrajinu, prenosi Al Jazeera.

Od 193 članice, 93 su glasala za suspenziju, 24 je glasalo protiv, a 58 država je bilo suzdržano, što ukazuje na slabljenje međunarodnog jedinstva protiv Rusije. Ovo je drugo izbacivanje neke države u povijesti  Vijeća. Libija je bila prva, 2011. godine.

Među zemljama koje su podržale izbacivanje Rusije bile su SAD, zemlje EU, UK i naravno sama Ukrajina. Zanimljivo je da su za izbacivanje Rusije bile Mađarska, Srbija i Turska. Protiv izbacivanja su bile Kina, Sirija, Kuba, Iran, nekoliko afričkih država, Bjelorusija, Nikaragva, Bolivija, Vjetnam i Sjeverna Koreja i nekoliko zemalja bliskih Moskvi iz bivšeg SSSR-a. Među suzdržanima zemljama su: Indija, Egipat i Južna Afrika, Brazil, Pakistan i zaljevske zemlje.

Foto: Youtube

Ukrajinski ministar vanjskih poslova pozdravio je odluku UN-a da suspendira Rusiju iz Vijeća UN-a. “Ratnim zločincima nije mjesto u tijelima UN-a čiji je cilj zaštita ljudskih prava. Zahvalan svim državama članicama koje su podržale relevantnu rezoluciju UN-a i odabrale pravu stranu povijesti”, napisao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

Komentari

komentar





You may also like