Rusija izjavu Nikki Haley naziva sabotažom, a Turska od Rusije traži prekid potpore Asadu

Nakon što je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley izjavila kako političko riješenje nije moguće dok je u toj zemlji na vlasti Bashar al-Asad i da je jedan od američkih prioriteta njegova smjena, danas se oglasio predsjednik ruskog Vijeća Federacije za međunarodne odnose Konstantin Kosachev.

Kosachev je izjavu američke veleposlanice nazvao „sabotažom“, kazavši sljedeće: „Nazivajući stvari svojim imenom, to je neposredna sabotaža napora međunarodne zajednice za početkom procesa političkih pregovora između vlade i oporbe. Stav SAD-a pročitat će kako umjerena tako i oružana oporba. I kakav je smisao nakon toga odlazak u Astanu ili Ženevu, pitat će oni?“

A da ruski političar nije daleko od istine svjedoči i sljedeća vijest pristigla iz Ankare: turski ministar vanjskih poslova Mevlut Chavushoglu izjavio je kako Moskva ne poduzima nužne mjere u svezi s narušavanjem primirja u Siriji. On je o tome, prema vlastitim riječima, izvjestio ruskog kolegu Sergeja Lavrova, kazavši kako je „Turska za sada privržena prekidu vatre u Siriji, međutim, Rusija mora prestati ustrajavati na tome da Bashar Asad mora ostati na mjestu šefa države“ (ministrov intervjuu televiziji TRT).

Prije toga rusko MVP je pozitivno ocijenilo ulogu Ankare u riješenju sirijske krize, nazvavši Tursku „jednim od jamaca održanja prekida vatre“, a suradnju s njom „konstruktivnom“.

Čini se kako američka „Tomahawk“ diplomacija ubire prve plodove i sije sjeme novog razdora u odnosima između Rusije, Turske i Irana po pitanju sirijske budućnosti. Naravno, iz svega ovog najviše upada u oči prevrtljivost i pragmatizam turske vanjske politike, zbog kojeg ne bi čudilo da ta zemlja iziđe iz pregovora u Astani i počme pružati otvorenu potporu protu-Asadovim snagama na sirijskom terenu.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like