Rusija izrađuje planove u slučaju odvajanja od dolarskog transakcijskog sustava

Moskva je spremna na mogućnost da bi oštre američke sankcije mogle ograničiti pristup transankcijama u dolarima svim njezinim bankama, rekli su iz Kremlja, priznajući da su ove potencijalne mjere zabrinule Moskvu, prenosi ruski RT.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u srijedu da je Moskva itekako svjesna prijetnje velikim sankcijama koje dolaze s američke strane usred aktualnog spora oko Ukrajine. “Svakako, Kremlj je zabrinut, jer je sankcioniranje od strane SAD-a apsolutno nepredvidivo”, rekao je. Glasnogovornik je dalje rekao da je Washington “sačuvao svoju nepredvidljivost u međunarodnim pitanjima. Ipak, imamo planove. Postoje planovi za zaštitu od rizika, za minimiziranje posljedica takvih nepredvidivih radnji. Isto tako, dosljedno pozivamo SAD da se suzdrže od provokativnih akcija i pogoršanja napetosti na europskom kontinentu.” Bloomberg je u prosincu izvijestio da SAD i EU razmatraju potencijalne sankcije, ako Rusija odluči napadnuti Ukrajinu, koje bi ciljale na najveće banke u zemlji, isključile ruske banke iz platno-transakcijskog sustava SWIFT, ograničile mogućnost ulagača da kupuju ruski dug na sekundarnom tržištu i otežale zemlji pretvaranje rublja u dolare ili druge strane valute.

Prošlog mjeseca, američki predsjednik Joe Biden obećao je oštre mjere protiv Rusije u slučaju invazije, uključujući zabranu njezinim bankama da obavljaju transakcije u dolarima. Kongres također razmatra nacrt zakona kojim bi se implementirale slične sankcije i kojim bi se također zahvatio ruski energetski sektor. S druge strane, u prosincu je Rusija objavila da razvija nove zajedničke financijske strukture s Kinom, pri čemu je jedan pomoćnik Kremlja istaknuo potrebu za “infrastrukturom na koju ne mogu utjecati treće zemlje”.

Komentari

komentar

You may also like