Rusija izvodi napade u istočnoj Ukrajini; čini se da smanjuje ratne ciljeve

Ruske snage napale su naselja u istočnoj Ukrajini s kopna i iz zraka, objavili su ukrajinski dužnosnici u četvrtak, prenosi Reuters. Novi napadi odražavaju očito smanjenu ambiciju Moskve da osigura samo dio ukrajinske zemlje koju je prvotno osvojila u ratu, dodaje se.

Borbe su u tijeku duž cijele crte razgraničenja u regiji Donecka, a grad Avdijevku na prvoj liniji granatirali su ruski tenkovi u četvrtak ujutro, izjavila je Tatjana Ignatčenko, glasnogovornica regionalne uprave. Rusija je u blizini grada Lisičanska rasporedila više trupa kako bi pokušala zauzeti selo Bilohorivka, rekao je ukrajinski guverner regije Luhansk, dok je zapovjednik u drugom naselju za koje se sukobilo opisao pojačanje ruske zračne ofenzive. Ukrajinsko vojno zapovjedništvo navelo je u svom večernjem priopćenju da je rusko topništvo napalo civilnu infrastrukturu u gradovima Kupjansk i Zoločiv u regiji Harkiv, i Očakov u regiji Mikolajiv. Bilohorivka je jedno od rijetkih mjesta pod ukrajinskom kontrolom u Luhansku, koji zajedno sa susjednim Doneckom čini industrijsku regiju istočnog Donbasa koju Rusija smatra svojom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je proturječne izjave o ciljevima rata od svoje invazije 24. veljače, ali sada je jasno da ciljevi uključuju određeno širenje ruskih granica, za razliku od komentara danih na početku “specijalne vojne operacije”, kada je rekao da planovi Moskve ne uključuju okupaciju ukrajinske zemlje. Kremlj je u četvrtak priopćio da je još uvijek spreman osigurati barem većinu teritorija u istočnoj i južnoj Ukrajini koje je Moskva proglasila dijelom Rusije, ali se čini da odustaje od zauzimanja drugih teritorija na zapadu i sjeveroistoku koje je Ukrajina ponovno zauzela nakon ranih ruskih dobitaka. Putin je u srijedu rekao da je Rusija već postigla “značajan rezultat” stjecanjem “novih teritorija” – misleći na aneksiju četiri djelomično okupirane regije u rujnu koju su Kijev i većina članica Ujedinjenih naroda osudili kao nezakonitu. Upozoravajući da bi rat mogao biti dugotrajan, Putin je rekao da je Rusija učinila Azovsko more svojim “unutarnjim morem”, omeđenim Rusijom i teritorijem pod ruskom kontrolom u južnoj Ukrajini, uključujući Krim. Rekao je da je to bila težnja Petra Velikog – cara ratnika iz 17. i 18. stoljeća s kojim se uspoređivao u prošlosti. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij tvrdi da će njegove trupe na kraju otjerati Rusiju sa svih osvojenih teritorija, uključujući aneksirani poluotok Krim koji se nalazi između Crnog i Azovskog mora.

Kremlj nikada nije u potpunosti definirao ciljeve svoje invazije, za koju je rekao da je djelomično namijenjena zaštiti ruskog govornog područja u istočnoj Ukrajini. No više se ne govori o pokušaju prisilne promjene vlasti u Kijevu jer je Ukrajina postojano poništavala rane ruske teritorijalne dobitke. Moskovske su trupe odbačene iz munjevitog napredovanja prema glavnom gradu na početku invazije, a potom su istjerane iz susjednih regija Sumi i Harkiv, te područja u blizini Mikolajiva na jugu. Kijev niječe da progoni govornike ruskog jezika u Ukrajini i obećao je povratiti sve teritorije koje je Moskva zauzela od 2014., kada je Rusija zauzela ukrajinski poluotok Krim i poduprla naoružane separatiste koji su preuzeli kontrolu nad dijelovima Donecka i Luhanska.

 

Peskov: ne planiramo pripajati nove ukrajinske teritorije ali…





 

Komentari

komentar





You may also like