Rusija izvršila novo testiranje hiperzvučne rakete Cirkon, a stigle i nove rakete

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je danas predsjednika te zemlje Vladimira Putina o novom uspješnom lansiranju hiperzvučne rakete Cirkon u Bijelom moru.

Raketa je lansirana s fregate Sjeverne flote “Admiral Gorškov”. Projektil je izravnim pogotkom uništio cilj, navedeno je u priopćenju ruskog MO, te dodano kako su u osiguravanje lansiranja i zatvaranje zone testiranja bili uključeni vojni brodovi i pomorsko zrakoplovstvo Sjeverne flote.

Danas je, inače, ruskom Ministarstvo obrane isporučena i serija najnovijih protuzračnih vođenih raketa Strela-9M333 sposobnih učinkovito uništiti krstareće rakete i borbene dronove, o čemu je izvijestila tvrtka Kalašnjikov.

Domet uništavanja ciljeva Strela-9M333 dostiže 5000 m, pri čemu brzina kretanja ciljeva može biti do 679 m/s, a visina leta od 10 do 3500 m. Posebno su pogodni za uništavanje zrakoplova koji lete na nižim visinama, kao i helikoptera.

Projektile proizvodi JSC Koncern Kalašnjikov i prvi je put predstavljen široj javnosti u ljeto 2020. na međunarodnom vojno-tehničkom forumu Army-2020.

Podsjećamo: ruski predsjednik Vladimir Putin je 4. studenog ove godine predsjedao sastanku Ministarstva obrane i vojno-industrijskog kompleksa te zemlje, na kojem je kazao kako će tamošnja mornarica od slijedeće godine u svoj sastav dobiti hiperzvučne krstareće rakete Cirkon, koje nemaju premca u bilo kojoj svjetskoj vojsci današnjice.





 

Komentari

komentar





You may also like