Rusija jača sredozemnu flotu novom fregatom s krstarećim raketama

Usprkos intenziviranju mirovnih pregovora u svezi sirijskog sukoba i jučerašnjeg uspješnog dogovora između Rusije, Turske i Irana, uz očekivanu potporu vlade u Damasku i velike većine predstavnika umjerene sirijske oporbe, o osnivanju četiri sigurnosne zone na sirijskom tlu, čini se kako glavne svjetske sile ipak ništa ne žele prepustiti slučaju. Uz osnaživanje američkih kopnenih snaga u sjevernim dijelovima Sirije pod nadzorom tamošnjih Kurda, danas je i Rusija povukla novi potez u smislu jačanja svojih vojnih efektiva u zoni sukoba.

Ruska fregata „Admiral Essen“, naoružana krstarećim raketama „Kalibr“, iz Atlantskog oceana je prošla Gibraltar i uplovila u Sredozemno more. Fregata će se pridružiti sredozemnoj grupaciji ruskih brodova u Istočnom Sredozemlju.

Iz ruskog zapovjedništva Crnomorske flote, u petak, 5. svibnja, priopćeno je kako je fregata „Admiral Essen“ prebačena iz Baltičke u Crnomorsku flotu.

Osim tog broda, u sastavu sredozemne grupacije brodova trenutačno se nalazi i još jedna fregata naoružana raketama „Kalibr“, „Admiral Grigorović“.

„Admiral Essen“  druga je fregata iz projekta 1135.6, a izgrađen je i u sastav ruske flote ušao 7. lipnja 2016. godine. Naziv je dobio po admiralu ruske carske flote Nikolaju von Essenu. Naoružan je krstarećim raketama „Kalibr-NK“, raketnim sustavom „Štit-1“, topom A-190 kalibra 100 mm, VBR-ovima, torpedima, a na palubi može nositi helikopter Ka-27 (ili Ka-31).

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like