Rusija jača vojnu suradnju s Mjanmarom i Vijetnamom

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin i potpredsjednik Vijeća državne uprave Mjanmara Soe Win dogovorili su se o jačanju vojno-tehničke suradnje između država na sastanku u Moskvi, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane, a prenosi Sputnik.

“Obje strane teže razvijanju obostrano korisnog odnosa na vojnom području i potvrdile  su da žele iskoristiti taj potencijal u duhu strateškog partnerstva”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane. Tvrde da je sastanak protekao u prijateljskoj atmosferi i potvrdio obostranu namjeru o jačoj suradnji između vojnih odjela Rusije i Mjanmara, priopćilo je ministarstvo.

Dogovarali su se oko izvoza ruskih oružani sustava, ali i o usklađivanju reakcija na američke sankcije ili na same prijetnje sankcijama, prenosi Janes.

Ipak, u Mjanmaru je od veljače ove godine vrlo kaotično stanje od kada je vojna hunta na čelu s generalom Ming Aung Hlaing osporila izabranu vlast premijerke Aung San Suu Kyi. Vojska je preuzela vlast na državom, a bivšu premijerku su smjestili u kućni pritvora. Tako je završen skroman pokušaj navodne demokracije u Mjanmaru. Građani su se pobunili, a u nekim regijama su se oformile paravojne gerilske skupine, mahom od pripadnika etničkih manjina. Uslijedili su sukobi na ulicama gradova i u ruralnim regijama, a u njima je umrlo između 700 i 1000 ljudi (prema različitim izvorima). Stanje se zadnjih mjeseci smirilo što se tiče sukoba, ali politički je Mjanmar i dalje nestabilan te ima “vladu u sjeni” koja i dalje poziva na otpor.

Rusko, kinesko i izraelsko oružje se u ovim sukobima, nažalost, koristilo i na civilima od strane vojske odane vojnoj hunti. Zapadni mediji tvrde da Kine ima hegemoniju nad Mjanmarom. Kineska izravna strana ulaganja u Mjanmar ukupno su iznosila 19 milijardi dolara u 2019. godini, u usporedbi sa 700 milijuna dolara iz EU-a. Kina i Rusija uložile su veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje puč i vojna hunta.

Također, ove godine je Rusija najavila jaču vojnu suradnju s još jednom državom iz regije Jugoistočne Azije: Vijetnam i Rusija su sklopile još nekoliko ugovora o vojnoj suradnji, poglavito o isporuci ruske vojne tehnologije Vijetnamu.





Komentari

komentar

You may also like