Rusija je odlučila plaćati dug prema EU u rubljima

Rusija je najavila da će plaćati svoje euroobveznice u rubljima. Privremeni postupak uveden je dekretom koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin, prenosi Rossiyskaya Gazeta.

Iznos plaćanja odredit će ministarstvo financija, a neće biti potrebna odobrenja niti jamstva stranih depozitara. Novi aranžman plaćanja uvodi se uslijed zapadnih sankcija, a najavio ga je ranije u lipnju ministar financija Anton Siluanov. Nedavno je objasnio da bi u procese konverzije valute vjerojatno bile uključene i nesankcionirane banke, odnosno oni vjerovnici koji su još uvijek ovlašteni za transakcije s devizama. Vlada ima deset dana za izradu popisa takvih banaka, dok će Ministarstvo financija i Banka Rusije odrediti ovlaštene vlasnike euroobveznica.

Siluanov tvrdi da Rusija ima dovoljno novca da plati svoj dug. Dok Sjedinjene Države traže načine da proglase da Rusija ne može ispuniti svoje financijske obveze, to neće imati nikakvog uporišta u realnosti  kao što je to bio slučaj s bankrotom iz 1998., tvrdi ruski ministar. Ovog puta to će biti na štetu stranih vlasnika ruskih vrijednosnih papira, a ne na štetu ruskog gospodarstva i ruskog stanovništva, zaključio je ministar financija.

Komentari

komentar

You may also like