Rusija je postala najveći dobavljač nafte za Kinu

Rusija je postala najveći kineski dobavljač nafte. Rusije prodaje Kini naftu po sniženoj cijeni. Uvoz ruske nafte porastao je za 55% u odnosu na godinu ranije, istisnuvši Saudijsku Arabiju s mjesta najvećeg kineskog dobavljača, prenosi BBC.

Kineske tvrtke, uključujući državnog rafinerijskog diva Sinopec i državnu Zhenhua Oil, povećale su kupnju ruske sirove nafte posljednjih mjeseci nakon što su im ponuđeni veliki popusti jer su kupci u Europi i SAD-u izbjegavali rusku energiju u skladu sa sankcijama. Prema podacima kineske Opće carinske uprave, uvoz u Kinu, koji uključuje zalihe pumpane kroz naftovod Istočni Sibir i isporuke morem, iznosio je gotovo 8.42 milijuna tona prošlog mjeseca. To je potisnulo Saudijsku Arabiju, nekadašnji najveći izvor sirove nafte za Kinu, na drugo mjesto sa 7.82 milijuna tona.

U ožujku su SAD i UK rekle da će zabraniti rusku naftu, dok Europska unija radi na prestanku oslanjanja na ruski plin. Tada je američki predsjednik Joe Biden rekao da je taj potez usmjeren na “glavnu arteriju ruskog gospodarstva”. Izvoz energije vitalan je izvor prihoda za Rusiju, ali sankcije će negativno utjecati i na zapadne potrošače koji ili nemaju drugi izvor ili su alternative prilično skuplje. Prošlog tjedna, izvješće istraživačkog centra Centra za istraživanje energije i čistog zraka navodi da je Rusija zaradila gotovo 100 milijardi dolara prihoda od izvoza fosilnih goriva u prvih 100 dana nakon napada na Ukrajinu, unatoč padu izvoza u svibnju. Europska unija čini 61% tog uvoza, vrijednog približno 59 milijardi dolara. Ipak, izvoz ruske nafte i plina opada. No, prihodi su i dalje premašivali trošak rata za Rusiju tijekom prvih 100 dana. Naime, CREA procjenjuje da Rusija troši oko 876 milijuna dolara dnevno na rat. Današnji podatci također pokazuju da je Kina prošlog mjeseca uvezla 260 000 tona iranske sirove nafte, što je treća pošiljka iranske nafte za Kinu od prošlog prosinca. Kina nastavlja kupovati iransku naftu unatoč američkim sankcijama Teheranu.

Komentari

komentar

You may also like