Rusija je prestala isporučivati plin Finskoj

Rusija je u subotu prekinula isporuke prirodnog plina Finskoj koja je odbila plaćati energent u ruskoj nacionalnoj valuti, objavila je nacionalna finska energetska tvrtka Gasum, prenosi AFP. Time se obistinila naša najava, o kojoj smo na portalu Geopolitika News pisali još 18. svibnja (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

Ruska državna tvrtka Gazprom Export zatražila je da europske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima zbog sankcija nametnutih Moskvi. U petak je Gazprom Export obavijestio finski Gasum da će isporuke prirodnog plina prestati 21. svibnja ujutro.

“Isporuke prirodnog plina Finskoj prekinute su”, objavila je kompanija u priopćenju. Plin će se sada Finskoj isporučivati iz drugih izvora putem plinovoda Balticconnector, koji povezuje Finsku i Estoniju.

Iako najveći dio plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, plin čini samo 5 posto godišnje energetske potrošnje u toj zemlji. Finska je već u petak predstavila planove za sljedeću zimu bez ruskog plina i najavila je da će na deset godina unajmiti zajedno s Estonijom, plutajući terminal za regasifikaciju prirodnog ukapljenog plina (LNG).

Finska je ovaj tjedan podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u, a taj je potez kritizirala Rusija koja se dugo žalila da zapadni obrambeni blok zadire do njezinih granica i pokrenula je napad na Ukrajinu kako bi, među ostalim, zaustavila vladu te zemlje da razmotri članstvo u NATO-u.

Z. Meter: Njemačka, Francuska i Italija mogle bi plaćati plin prema ruskom modelu

Komentari

komentar

You may also like