Rusija je zabranila rad medija Meduza

Ured ruskog glavnog tužitelja proglasio je danas Meduzu ilegalnom, “nepoželjnom organizacijom”. Ruski dužnosnici su objavili da aktivnosti Meduze “predstavljaju prijetnju temeljima ustavnog poretka i nacionalne sigurnosti Ruske Federacije”.

Odluka se odnosi na “Meduza Projekt”, pravnu osobu odgovornu za vijesti iz Rusije koje su često kritične prema Putinu i ruskoj vladi. Sada je medij proglašen “nepoželjnom organizacijom” i zabranjeno mu je djelovanje na teritoriju Rusije uz prijetnju zatvorom odgovornim novinarima i urednicima.

Ruski dužnosnici Meduzu su prethodno označili kao “stranog agenta”, čime je njihovoj redakciji onemogućeno zarađivati ​​od oglašavanja. Meduza je nakon toga prešla na model grupnog financiranja. Jedan je od rijetkih medija u Rusiji koji je otvoreno kritizirao odluku da se napadne Ukrajina.

Rusija zabranjuje “nepoželjne organizacije” od 2015., kada su zakonodavci dodijelili Uredu glavnog tužitelja ovlasti da ovaj status dodijeli bilo kojoj stranoj ili međunarodnoj nevladinoj organizaciji koja navodno prijeti ruskim “temeljima ustavnog poretka” ili nacionalnoj sigurnosti. Svatko tko “sudjeluje ili surađuje” s takvim skupinama može se suočiti s kaznenim progonom – što je ozbiljno ograničenje za novinare koji moraju razgovarati s izvorima koji bi također mogli biti sankcionirani.

Komentari

komentar





You may also like