Rusija je zainteresirana za megaprojekte u Grčkoj i Turskoj

Rusija je zainteresirana za provedbu megaprojekata u Grčkoj i Turskoj, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu na engleskom jeziku za grčki TV kanal Antenna.

Razgovor je održan u sklopu sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa 8. prosinca u Sočiju. Dužnosnik Kremlja rekao je da je Rusija zainteresirana za proširenje gospodarske suradnje s Grčkom. “Postoji puno ruskih kompanija koje su spremne ulagati u grčko gospodarstvo. Zainteresirani smo za implementaciju velikih, mega projekata kao što to radimo u Turskoj. Naravno, nije svaki projekt dopušten u Grčkoj. Na primjer, gradimo nuklearnu stanicu u Akkuyu u Turskoj, ali, nažalost, nuklearna energija je zabranjena u Grčkoj”, objasnio je Peskov.

Putinov tajnik za medije istaknuo je da Rusija visoko cijeni odlučujuću ulogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. “On je tip čovjeka kojeg predsjednik Putin cijeni jer kada nešto kaže on to i misli i to i čini. Ovo je važno.” Što se tiče razlika između Rusije i Turske po nizu pitanja, dužnosnik Kremlja rekao je da ih je “nemoguće ne imati”, ističući da su u Siriji dvije zemlje imale prilično napete trenutke kada su se njihovi interesi sukobljavali u nekoliko sfera. “Ali svaki put kad su dva predsjednika bila moguća da se okupe, da sjede pet, šest, sedam sati i ne izađu pred novinare, dok ne dođu do rješenja”, istaknuo je ruski glasnogovornik.

Odgovarajući na pitanje koga bi Rusija podržala u slučaju oružanog incidenta u Egejskom moru, dužnosnik Kremlja je rekao da je “posljednja stvar koju bismo željeli vidjeti u Egejskom ili Sredozemnom moru je sukob. Bili smo jako zabrinuti u kolovozu 2020. kada je došlo do sudara između brodova dviju zemalja, “naglašavajući da je poželjno izbjeći ponavljanje sličnih incidenata u budućnosti”. Prema njegovim riječima, Rusija želi podržati rješavanje pitanja između Grčke i Turske u Egejskom moru. “Željeli bismo podržati rješenje”, rekao je. “Dakle, pozivamo obje strane da budu mirne i razumne u rješavanju problema”, zaključio je Putinov tajnik za medije.

Komentari

komentar





You may also like