Rusija kaže da će odgovoriti na jačanje NATO-a u Poljskoj

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je danas da će odgovor Moskve na gomilanje NATO-ovih snaga u Poljskoj biti proporcionalan, izvijestila je novinska agencija Interfax pozivajući se na ruskog diplomata.

“Odgovor će, kao i uvijek, biti proporcionalan i primjeren, s namjerom da se neutraliziraju potencijalne prijetnje sigurnosti Ruske Federacije”, tvrdi Oleg Tjapkin, šef odjela ministarstva vanjskih poslova zaduženog za odnose Rusije s Europom.

Poljska je dio NATO saveza od 1999. Početkom ove godine u Poljskoj je bilo stacionirano oko 5000 NATO trupa. No, malo po malo, NATO (posebno SAD) šalje ove godine nove kontingente u Poljsku i sada je u Poljskoj preko 11 tisuća vojnika u sklopu misije NATO-a. Osim toga, Poljska je ove godine naručila podosta novog oružja. Očekuje nove tenkove, raketne lansere M142 HIMARS i dodatne sustave proturaketne obrane Patriot. Poljska se u Europi ističe kao najglasniji kritičar Moskve od početka rata. Poljski predsjednik Andrzej Duda je ovog tjedna usporedio Putina s Hitlerom.

Komentari

komentar

You may also like