Rusija kaznila Google zbog kršenja zakona o osobnim podacima

Moskovski okružni sud danas je kaznio tehnološkog diva Googlea s tri milijuna rubalja (oko 260 tisuća kuna) zbog kršenja zakona o osobnim podatcima, prenosi Reuters. To je prva takva kazna Googleu za takav prekršaj, tvrdi Okružni sud.

Google je potvrdio informaciju o kazni, ali odbio je komentirati.

Kazna je uslijedila nakon niza sukoba širih razmjera između Rusije i Big Techa, s obzirom na to da Moskva rutinski kažnjava velike društvene mreže zbog neuklanjanja zabranjenih sadržaja i nastoji natjerati strane tehnološke tvrtke da svoje urede otvore u Rusiji.

Ruski vrh ne vjeruje, s pravom, u iskrene i dobre namjere velikih tehnoloških korporacija. EU zadnjih mjeseci polako, ali ozbiljno ulazi u obračun s velikim tehnološkim korporacijama kako bi zapravo zaštitili podatke korisnika, spriječili izbjegavanje poreza i smanjili utjecaj tehnoloških divova na politiku. Brojni skandali su otkrili kako aplikacije i mreže koje su “besplatne” zapravo prodaju podatke, vrijeme i pažnju svojih korisnika drugim korporacijama, ali i političarima.

Državni regulator za komunikacije Roskomnadzor prošli je mjesec najavio da bi Google, podružnica tvrtke Alphabet, mogao biti kažnjen s oko 6 milijuna rubalja jer ne pohranjuje osobne podatke ruskih korisnika u bazama podataka na ruskom teritoriju.

Rusija je već ranije novčano globila Google zbog neuklanjanja zabranjenih sadržaja. S druge strane, Google je već ranije blokirao YouTube račune u vlasništvu nekih provladinih orijentiranih osoba i medija.
Facebook i Twitter već su ranije platiti slične kazne, prenosi AP. Društvena mreža LinkedIn blokirana je 2016. u Rusiji zbog toga što nisu pohranjivali korisničke podatke na teritoriju Rusije. Blokiran je i Telegram 2018., ali je odblokiran u Rusiji 2020. nakon što je, navodno, počeo udovoljavati ruskim kriterijima. Ruske regulatorne agencije je strah da se osobni podatci skupljeni u Rusiji i od Rusa koriste na načine koji nisu uvijek u skladu s očekivanjima Kremlja, ali i samih korisnika.

Komentari

komentar

You may also like