Rusija, Kina i Iran u Indijskom oceanu održat će zajedničke vojne vježbe

Sve se više iscrtavaju obrisi novog ustroja međunarodnih odnosa i na tlu Azije, prije svega u novoj geopolitičkoj regiji – onoj Indo-tihooceanskoj (ili Indo-pacifičkoj).

Nakon što su SAD najavile skoru institucionalizaciju tzv. koalicije QUAD koju čine SAD, Japan, Australija i Indija i nakon zajedničke vojne vježbe u Bengalskom zaljevu pod nazivom Malabar 2020, održane 3. studenog prošle godine i u kojima su sudjelovale pomorske snage tih zemalja (po prvi put i Australije) dok je službeni cilj vježbi bio naznačen kao  vojno sprječavanje Kine u toj regiji, stiže znakovit odgovor s druge strane globalnog i regionalnog geopolitčkog spektra.

U ponedjeljak, 8. veljače, ruski veleposlanik u Iranu Levan Dzhagaryan govorio je o planovima za održavanje trilateralnih pomorskih vježbi sredinom ovog mjeseca u Indijskom oceanu, u kojima će sudjelovati vojne snage Rusije, Kine i Irana.

“Sljedeća multilateralna pomorska vježba održat će se na sjeveru Indijskog oceana sredinom veljače 2021. godine. Tijekom njih planirano je, između ostalog, razraditi interakciju tijekom operacija traganja i spašavanja, kao i mjere za osiguranje sigurnosti plovidbe”, izjavio je Levan Dzhagaryan u intervjuu za RIA Novosti.

Podsjećamo kako je Kina već ranije, odmah nakon vijesti o spomenutoj vježbi koalicije QUAD u Bengalskom zaljevu oštro kritizirala američke planove s njom povezane, nazvavši ih uspostavom azijskog NATO saveza.

Očito je na djelu preslagivanje pozicija pri čemu je za očekivati (s obzirom na izrazito loše odnose s Indijom i činjenicu da je on najvjerniji regionalni saveznik Kine) da se rusko-kinesko-iranskom „trojnom paktu“ s vremenom priključi i Pakistan u svojevrstan drugi „quad“ – a što, sve skupa gledano ne izgleda niti malo optimistično. Ne treba zaboraviti niti na Tursku i sve jače izražene ambicije Ankare u Srednjoj i Južnoj Aziji.
 

Zajedničke vojne vježbe SAD-a, Australije, Japana i Indije

 

Komentari

komentar
You may also like